Френско село дава 2000 евро за разгадаване на надпис

Френско село дава 2000 евро за разгадаване на надпис Село в Западна Франция обяви награда от 2000 евро за този, който помогне за дешифриране на надпис от 230 години на скала на отдалечен плаж.
Досега никой не е успял да разбере смисъла на 20-те реда, които бяха открити преди няколко години. Плочата с височина от метри се намира в залив, достъпен само при отлив, близо до село Плугастел в Бретан. Сред нормалните френски букви някои са обърнати или поставени с главата надолу. Има и някои букви от скандинавски стил.
Виждат се години - 1786 и 1787 г. - датиращи надписа в периода, предшестващ Френската революция. Има и образ на кораб с платна и рул и свещено сърце, увенчано с кръст. Но надписът не се поддаде на всички досегашни опити за интерпретация от местни учени. Има предположения, че човекът, който го е направил, е бил полуграмотен и е писал на старо местно наречие.
"Попитахме историци и археолози от тук, но никой не успя да разкрие какво се крие зад надписа на скалата", казва Доминик Кап, кмет на Плугастел. "Помислихме, че може би някъде по света има хора, които имат експертни познания, от които се нуждаем. Вместо да останем в невежество, ние си казахме да направим конкурс", споделя той.
Общественият призив за помощ се нарича "Мистерията Шамполион в Плугастел-Даулас" - в чест на Жан-Франсоа Шамполион, лингвистът, който дешифрира древните египетски йероглифи на Розетския камък през 19 в.
10.05.2019, 10:34 часа
657 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha