Халата, която помита Балканите, вече е над България

Халата, която помита Балканите, вече е над България Незапомнен потоп и ураганен вятър парализираха части от Хърватия и Босна и Херцеговина вчера. Циклонът още в понеделник достигна Сърбия, а от днес се очаква и в Западна България да има интензивни валежи с гръмотевици. 
В Западна Сърбия се очакват обилни валежи от дъжд - около 60 л/кв. м, поради което е мобилизиран щабът за извънредни ситуации. 
Според синоптиците облачността днес ще е разкъсана, предимно значителна. Около и след обяд в много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места, главно в Западна България, временно интензивни и с гръмотевици. Ще продължи да духа умерен, в Източна България временно силен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са от 8° до 13°, а максималните - между 18° и 23°, по-ниски по Черноморието 15-18°. Това съобщи дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
По Черноморието ще има разкъсана предимно значителна облачност. Ще духа умерен до временно силен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 15°-18°. Температурата на морската вода е 13-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините облачността ще е значителна. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места с гръмотевици.
Над 2000 метра валежът ще е от сняг. Ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 11°, на 2000 метра - около 4°. Атмосферното налягане ще продължи бавно да се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца. През следващите дни сутрин ще има и слънчеви часове, но над по-голямата част от страната ще преобладава облачно време, ще има и превалявания.
Около и след обяд над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно там, на места, валежите временно ще са интензивни и с гръмотевици. Там и вятърът ще отслабне, на места и ще стихне, но по време на развитието на купесто-дъждовната облачност ще се усилва.
В Източна България ще духа умерен вятър от южна четвърт. Температурите ще бъдат в по-широки граници: в Западна България и по Черноморието ще бъдат 17°-22°, в останалата част от страната - 21°-26°.
И докато западните ни съседи се подготвят да посрещнат стихията, ето какво остави тя след себе си в Западните Балкани.
 
АЛБАНИЯ 
Буря, последвана от силни ветрове и обилни валежи, създаде проблеми в голяма част от Албания, особено в крайбрежните райони. Заради силния вятър и високите вълни, движението на всички кораби и фериботи бе забранено със заповед за закотвяне в пристанищата до второ нареждане. Бурята създава проблеми и по пътищата в страната, особено в участъците със силен наклон. Заради паднали дървета на места има прекъсване на движението.
На влизане във Вльора голямо дърво е паднало върху кола, която е била в движение, има само материални щети. Трафикът към крайбрежния град бе спрян за повече от половин час, докато полицията и пожарната отстранят дървото.
Бурята причини и прекъсване на електричеството на много места. Заради проливните дъждове и топенето на снега в планините се очаква видимо увеличение на нивата на реките и изкуствените водоеми, особено в северната част на страната.
 
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА 
Обилни дъждове заляха и Босна и Херцеговина. Около 200 жилищни сгради са наводнени в Приедор. 
Дъждът започна да вали вчера следобед, последван от буря придружена с гръмотевици.
Очаква се утре обилните валежи в страната да се засилят.
 
ХЪРВАТИЯ 
Вчера буря парализира части от Хърватия. Тази сутрин по улиците на Загреб имаше много изпочупени клони, разпръснати контейнери за смет, а някои места и изтръгнати светофари.
Службите за спешна помощ и пожарникарите са на терен, а от полицията предупреждават гражданите да не излизат навън, ако нямат спешна работа.
 
14.05.2019, 07:39 часа
1743 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha