Група за стари градски песни „Мездрея“ отпразнува годишнина

Група за стари градски песни „Мездрея“ отпразнува годишнина Групата за стари градски песни „Мездрея“ отпразнува своята 30-годишнина. Почитателите на старите шлагери, които изпълниха салона в Дома на железничаря, се потопиха в очарованието и романтиката на обичаните песни. Артистичните изпълнения и атрактивни облекла за пореден път пренесоха публиката някъде там – в алеята на златните кестени, натежали от спомените на времето, обгърнати елегантност и трогателна нежност.
Група „Мездрея“ е основана през октомври 1989 г. Първоначално включва 8 жени с ръководител Валентин Вълчев. В годините художествени ръководители са Надежда Фурнаджиева, Антония Ганева, Валентин Иванов. Обичаните от мездренчани изпълнители заслужено печелят престижни групови и индивидуални награди на Втория фестивал на старата градска песен „Златен кестен“ в Петрич, на фестивала „Златно руно“ в Тополовград, на Празника на старата градска песен „Мара Врачанка“, на фестивала „Пей сърце“ в Кюстендил.
През 2013 г. „Мездрея“ става първа на Балканския шампионат по фолклор „Жива вода – Хисаря 2013“. На Световния шампионат „World folk” 2014 и 2015 г. групата е класирана на 2-ро място, печели сребърен медал и званието „Абсолютен вицешампион по фолклор“.
Юбилейният концерт беше уважен от кмета на oбщината инж. Генади Събков, който поднесе кошница с цветя и поздравителен адрес.
15.05.2019, 15:21 часа
1051 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha