САЩ предупредиха ЕС: Може да разрушите НАТО

САЩ предупредиха ЕС: Може да разрушите НАТО Съединените американски щати притискат Европейския съюз да преосмисли намерението си за създаване на Европейски военен съюз, който би изключил американските компании от оръжейни договори и би подкопал НАТО. Това се казва в писмо на двама заместник-шефове на Пентагона - Елън Лорд и Андреа Томпсън, до шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, предаде "Ройтерс", цитиран от Факти.бг.
В писмото, датирано от 1 май, американското правителство казва, че ограниченията, които се предвиждат за участие на компании от страни извън ЕС в отбранителни програми на бъдещия военен съюз, са "отровни хапчета", които могат да разрушат зараждащите се връзки между ЕС и НАТО в сферата на съвместната отбрана. Предупреждава се, че САЩ, макар и с неохота, биха били принудени да въведат реципрочни ограничения за европейските партньори. Създава се риск от "дублиране и ненужна конкуренция между НАТО и ЕС", се казва в писмото от Пентагона.
Всякакви правила, ограничаващи участието на американски компании от отбранителния сектор, биха били равнозначни на "драматичен обрат в 30-годишната засилена интеграция на трансатлантическия отбранителен сектор", се отбелязва в американското послание. Администрацията на президента Доналд Тръмп вече предупреди правителствата от ЕС през февруари миналата година, че САЩ трябва да играят централна роля в новия европейски план, обявен засега като рамково "Постоянно структурирано сътрудничество". Но политиката "Америка на първо място" на Тръмп, проблемите, създавани пред участието на европейски фирми, желаещи да пробият на американския оръжеен пазар, и годините на прахосани средства за отбрана, са главната мотивация на европейските усилия за по-добра интеграция на въоръжените им сили.
Правителствата на страните от ЕС се опитват да договорят до юни законови рамки, които да позволят участието и на страни извън ЕС, включително САЩ и Великобритания след излизането ѝ от ЕС. Това бе един от въпросите, обсъждани от министрите на отбраната от ЕС на разговорите в Брюксел. Франция обаче иска участието на трети страни в европейски отбранителни проекти да бъде сведено до минимум с аргумента, че Европа трябва да създаде своя стратегическа автономия.
Според германската военна министърка Урсула фон дер Лайен европейците най-накрая са се заели да правят онова, което американците от много години изискват от тях като съюзници - да изградят свои собствени отбранителни способности. Според неназован европейски правителствен служител, писмото от Пентагона показва, че в САЩ "не разбират как работи Европейският съюз", защото замисленият отбранителен пакт и фонд са само един от начините за координация със САЩ. "Те виждат в текста (за новия пакт) само онова, което "огражда" европейския континент от сътрудничество с Америка, а това не е вярно", каза служителят, цитиран от "Ройтерс".
15.05.2019, 16:45 часа
944 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha