Запомнящ се открит урок представиха възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“ в Мездра

Запомнящ се открит урок представиха възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“ в Мездра Учениците от IV “б“ клас при ОУ „Христо Ботев“ в Мездра с класен ръководител Лилия Христова продължава да изненадват с обема и многообразието на извънкласната си дейност.
Днес те изнесоха запомнящ се открит урок, посветен на 90-годишния юбилей от построяването на сградата на ОУ „Христо Ботев“ - Мездра. Изявата беше уважена от кмета на общината инж. Генади Събков, бивши и настоящи учители, родители.
Впечатление направиха обемът на поднесената информация и точните данни изнесени от учениците. Разбираемо е, че е извършена задълбочена предварителна проучвателна работа. Записани са спомени на баби, дядовци и родители, учили в същото училище, посетена е читалищната библиотека, разгърнати са стари книги и вестници от мездренския печат.
 Изнесеният от четвъртокласници урок и представената презентация обогатиха знанията на присъстващите за историята на училището:
- На 23 август 1925 година е положен основният камък на строежа на училището в присъствието на тогавашния Министър на просветата;
- Основните дарители – фамилията Балабанови, даряват за новата сграда 500 000 лв. и поръчват на архитектите да изработят проекта на новото училище;
- Общинският съвет и Училищното настоятелство единодушно решават новото училище да се казва „Тодор Балабанов“;
- За святото и велико дело – построяването на училище, гражданите дават лични средства, на риск изтеглят заеми от банката и ги даряват, село Долна Кремена дарява камъните за основите и мазетата, тухлите се правят в местността Долна Лъка;
- Вторият етаж и покрива се строят с ново дарение от наследниците на Тодор Балабанов;
- Списъкът с дарителите се допълва от имената на много достойни мездренци.
Учениците с гордост четат страници от вестник „Искърски фар“ от 17 октомври 1929 г.: „Мездренци, спрете се и погледнете този колос, който затуля нова Мездра от север. Пътниче, виж новата грамадна сграда до която води улицата от гарата на север“. Научаваме, че за строежа е поискан допълнителен заем от 400 000 лв. от Кооперативния фонд.
 
15.05.2019, 16:50 часа
894 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha