"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца Новата си книга "Оскар" ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас. Зад този псевдоним е Цветан Мирчев, художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм. Първата „Гириз Production” е сборник с разкази. Книгата е направена изцяло на ръка. Тя е със собствен шрифт, създаден специално за нея от почерка на автора.
"Ангалот Енминас го ползвам от 20 години, за мен отдавна не е псевдоним. От елфически ангалот се превежда като "желязно цвете", а енминас е средна кула, както се казва кварталът в Русе, от който съм по бащина линия. Майка ми е от Враца, там прекарах детството си. Сериозно пиша от няколко години. Обикновено пиша разкази на абсурда, т.нар магически реализъм. Вдъхновението ми идва от Борис Виан, Габриел Гарсия Маркез. Книгата, която ще представя във Враца, е причината да ме свързват с Тери Пратчет. Тя е хумористична, забавна, форматът и е традиционният джобен английски, характерен за Пратчет. Разликата между нас е, че аз съм по-лаконичен. Първата ми книга не е написана на ръка, просто създадохме шрифт на компютър с моя почерк. Принтираните листи представят моя почерк, сякаш книгата, ако решите да я четете, оживява пред вас. Има чувство за автентичност. Първата книга е отпечатана върху рециклирана хартия, после листите са шити на ръка, залепени са към корицата, която е оригинален литографски отпечатък. Към всяка книга има компакт диск с аудио разкази от известни български актьори".
Втората книга на Ангалот Енминас е сборник от четири новели, в които се разказва за един дебеличък котарак и неговите приятели, с които се забъркват в различни ситуации. Авторът планува и нова книга.
"Разликата е такава, че обикновено пиша разкази на абсурда. По-мрачни са, сериозни. Втората книжка е хумористична, свежа, доста весела, ще достигне до по-голям кръг от хора. "Оскар" са четири новели, появили се като резултат от любовта. Написах ги за бившата ми приятелка, това беше подарък. Първата новела е позната, защото я бях споделил във фейсбук. Доста ме караха да я издам, защото се хареса. Хората купуват книжлето, значи му се радват. Планувам неща и занапред, например нова книга, отново сборник с разкази, който съчетава писането с професията ми - художник съм. Искам да упражня професията си и да предоставя формат всеки разказ да е картина. Отново ще е с моя почерк".
В навечерието на 24-ти май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, творецът от Русе припомня, че словото е оръжие с изключителна сила.
"Ние сме наследници на една от официалните азбуки в Европейския съюз. Една от най-разпознаваемите. Празниците са просто повод да отбележим разни неща. Трябва обаче да използваме тези 30 буквички постоянно. Нека четем всеки ден, не само на 24-ти. За моя радост, казвам го от наблюдение, младите четат все повече. Това ме радва, защото словото е оръжие и оръдие. То има невероятна сила, може да нарани, може да усмихне, може да придаде смисъл. Със сигурност ползата е красноречива".
Новата книга "Оскар" на младия автор ще бъде представена от 14 часа на 25-ти май в новото споделено работно място във Враца - Гнездото. 
24.05.2019, 11:13 часа
607 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha