Враца отбеляза тържествено 24 май /снимки/

Враца отбеляза тържествено 24 май /снимки/ Честването на 24 май във Враца започна с шествие, водено от деца - отличници и над 60 ученици, носещи 25-метрово българско знаме. Националният трибагреник премина по централния булевард „Никола Войводов“ и бе съпроводен с много аплодисменти от жители и гости на града.
В пъстрата колона се включиха кметът Калин Каменов, председателят на общинския съвет Румен Антов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, общински съветници, културни дейци, ученици, граждани.
Тържеството, по повод отбелязването на духовния български празник, се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методий и бе открито със стихотворението „24 май“, в изпълнение на възпитаничката на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ – Юлиета Велчева. 
Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
На тържеството присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройство инж. Петя Аврамова, народни представители, областният управител Малина Николова, общински съветници и директори на образователни и културни институции.
Празничното честване завърши с красотата на фолклорното изкуство, в изпълнение на танцьорите от Представителен танцов състав „Радост” при община Враца.
В програма участие взеха още: Духов оркестър при читалище „Развитие - 1869”, с диригент Бойчо Димов, Средношколски хор на СУ „Отец Паисий”, с диригент Момчил Томов, мажоретен състав и младежки духов оркестър към Център за подкрепа на личностно развитие „Център за работа с деца”.
В знак на признателност, преклонение и почит, пред паметника на двамата Свети равноапостоли, бяха поднесени венци и цветя.
Празничната програма продължава в 20 часа, когато на площад „Христо Ботев“ ще бъдат открити „Ботеви дни 2019“, от 20:30 часа концерт на рок-музикантите от „Фондацията“, а след това на сградата на НЧ „Развитие 1869“ ще бъде представено уникално триизмерно шоу, посветено на българската писменост и култура.
24.05.2019, 11:45 часа
1437 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha