Седем алпинисти загинаха на Еверест за седмица заради задръстване

Седем алпинисти загинаха на Еверест за седмица заради задръстване Трима алпинисти загинаха на Еверест, съобщиха организаторите на експедициите. Така броят на загиналите на най-високия връх само през тази седмица достига 7 човека.
„Още двама индийски катерачи починаха на Еверест вчера”, заяви Мира Ачаря, говорител на непалското министерство на туризма, а организаторите на експедициите потвърдиха трета смърт.
Капа Дас на 52 години е достигнал върха и е починал вчера следобед по време на слизането си. Друг индиец - 27-годишният Нихал Багуан, също е починът на връщане от върха. „Той бе в задръстването повече от 12 часа и бе изтощен. Шерпите го пренесоха до лагер 4, но той почина там”, заяви Кешав Пудел.
Третата жертва е австрийски катерач, който е починал от северната страна на планината също по време на спускането си.
Вчера се оформи опашка от катерачи в близост до върха, след като около 200 човека са се възползвали от ясното време в сряда, за да се опитат да изскачат върха от Китай и Непал. Екипите е трябвало да се наредят на опашка, за да стигнат върха, като по този начин рискуват да получат измръзване или височинна болест. В резултат на това забавяне вчера двама катерачи изгубиха живота си по пътя надолу.
24.05.2019, 12:13 часа
619 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha