Мистерия на евровота! Александър Йорданов настигна Иво Ралчовски по преференции, без да стъпва във Враца

Мистерия на евровота! Александър Йорданов настигна Иво Ралчовски по преференции, без да стъпва във Враца Интересен резултат сочат данните на Централната избирателна комисия за преференциите при вота за членове на Европейския парламент във Враца, научи BulNews.bg. Издигнатият от СДС кандидат под номер 6 в листата на ГЕРБ Александър Йорданов настигна местния претендент д-р Иво Ралчовски. За позабравения син политик са гласували 2616 души, докато за уважавания врачанин, който се е доказал като специалист офталмолог и освен това е и общински съветник, гласа си дали 2723-ма души. 
Резултатите са изключително изненадващи, като се има предвид активната предизборна кампания на ГЕРБ в подкрепа на врачанския претендент. През изминалия месец той неуморно обикаляше целия Севрозапад, срещна се с много хора, на които обеща да работи активно за родния си край. За сметка на това кракът на Александър Йорданов не е и стъпвал във Враца. Той не е обвързан по никакъв начин с региона – нито в личен, нито в професионален план.  
Според експерти обаче тук далеч не става въпрос за активизиране на врачанската десница, а се разкриват схемите в търговията с гласове. Запознати коментират, че по този начин купеният вот е маркиран с преференции за хора на по-задни места в листите. Така лесно се проследява в протоколите, а едновременно с това не бърка в партийните сметки и не размества кандидатите. 
Това показват и преференции за други непознати или недолюбвани лица в листата. Ексминитърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова например има 1225 преференции, а варненецът Емил Радев – 1530. Водачката на листата на ГЕРБ и настоящ евродепутат Мария Габриел има 1858 преференциални гласа. 
При втората политическа сила БСП куриози при преференциите няма. За водещата фигура Елена Йончева вота си са дали 2531 души, следвана от Сергей Станишев с 941 гласа. Велизар Енчев има 642 преференции. 
Далеч по-интересен е вота за ДПС. Преференциите в областта са разделени почти поравно, с изключение на водачите на листата. Поставеният под номер 1 Мустафа Карадайъ има 648 гласа, изпреварван само с един повече от Делян Пеевски с 649. Всички останали 15 човека в списъка са събрали по 100-200 преференции, макар в областта да не живее население от турски произход и издигнатите имена да са напълно непознати. 
30.05.2019, 11:14 часа
6276 3
Коментари

запознат

30.05.2019, 12:54 часа
като сметнете преференциите получавате купените гласове. Ако намалите резултата с купените гласове. Получавате че ГЕРБ е втора политическа сила. Тази сметка е направил и БОРИСОВ. Затова ще развърти метлата.

Малин Ракево

30.05.2019, 12:22 часа
Пример за това е изборът на с. Ракево, 490 гласа за ЕМИЛ РАДЕВ при положение че Враца има кандидат. Нека Борисов си направи извод как работи структурата му в Криводол. Жалко за д-р Ралчовски, който изнесе предизборната кампания на гърба си.

Държавна сигурност

30.05.2019, 11:19 часа
Ангешките главички - СДС ЕООД, това е вота за Бахура.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha