Цветозар Томов: Решението на ЦИК за Делян Пеевски е неправилно

Цветозар Томов: Решението на ЦИК за Делян Пеевски е неправилно Решението на ЦИК е неправилно. За мен това е изборна измама, която ЦИК допуска с подобни решения. Не е правилно, в която и да е изборна кампания да участват хора, които възнамеряват да се откажат пред ЦИК от правомощията, които им дава изборът, защото нейната роля е да регистрира избора на хората. ЦИК няма никакви законни основания да излиза извън ролята на регистратор на вота на избирателите.
Личното ми мнение е, че комисията не може да пренарежда листите и трябва да впише избраните евродепутати. Ако един избран евродепутат иска да се откаже, първо трябва да бъде избран, а след това да се откаже пред европарламента. Решението на ЦИК е такова, но то не е правилно, заяви доц Цветозар Томов пред bTV.
Отваря се кутията на Пандора. Прдставете си ситуация, при която в гонитбата на гласове могат да се включат популярни лица, нямащи нищо общо с политиката, обясни той.
Той обясни и как е станало избирането на Радан Кънев за евродепутат, опонирайки на социолога Михаил Мирчев: В закона изрично е записано, че гласовете "Не подкрепям никого" се изключват от действителните гласове. Михаил Мирчев включва тези гласове, иначе няма как да бъдат постигнати тези проценти от 5.87%. ЦИК е длъжна да махне тези 60 000 гласа "Не подкрепям никого", защото така е разписано в закона, каза още той.
Има два много тежки проблема, свързани с изборите. Единият е слабата подготовка на Секционните избирателни комисии. Другият проблем е разширяващия се купен и контролиран вот, срещу който администрацията е безпомощна, посочи Томов.
04.06.2019, 09:47 часа
1129 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha