Река Студена преля, стотици декари в Караманово са под вода, няма ток

Река Студена преля, стотици декари в Караманово са под вода, няма ток

Река Студена е излязла от коритото си и е наводнила обширен район около село Караманово. Това съобщиха от пресцентъра на община Ценово. 
Под вода са стотици декари с обработваема земеделска земя, сеновали, стопански сгради и обори за отглеждане на животни. Напълно е преустановена производствената дейност в завода за биокомпост, пише Блиц.
В района е изключено захранването с електричество, за да се предотвратят нежелани инциденти. По мнението на специалисти придошлите води са нанесли сериозни материали щети на сградния фонд, а посевите са затлачени. Няма пострадали хора и удавени животни. „Причина за наводнението са обилните валежи през последните дни и затлаченото корито на реката. Село Караманово се намира в най-ниската част на голям водосборен район.
При интензивен дъжд от баирите се стичат кални потоци“, уточни Снежинка Монева – главен специалист „Гражданска защита“ в Община Ценово. Измереното количество на последния валеж е повече от 40 литра на квадратен метър, излял се за по-малко от час. Досега дъждовете превишават няколко пъти обичайната месечна норма. Кметът на Община Ценово д-р Петър Петров издаде заповед за сформиране на комисия, която да направи оглед на щетите. За критичната ситуация е информиран и областният управител на Русенска област Галин Григоров.
Местни жители и членове на доброволческото формирование започнаха денонощно дежурство и наблюдение на района. Ситуацията е изключително тревожна, защото нивото на водата продължава да се покачва и съществува реална опасност да залее още площи. През пролетта на миналата година в района отново имаше наводнение, но от „Напоителни системи“ не предприеха необходимите мерки за почистване на коритото на реката.
Тогава специалисти направиха предписание за продълбочаване на речното легло и възстановяване на проводимостта на речния поток. „От 2013 година водим непрестанна кореспонденция с компетентните институции. Засега мерките са само епизодични и не се стигна до окончателно решение. Истината е, че коритото на река Студена не е почиствано в продължение на години, а това трябва да се извършва всяко лято“, добави Александър Йорданов – специалист в отдел „Териториално селищно устройство“.

05.06.2019, 11:45 часа
626 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha