Татяна Дончева: Близкият до ТИМ Емил Радев е фаворитът на ГЕРБ за главен прокурор

Татяна Дончева: Близкият до ТИМ Емил Радев е фаворитът на ГЕРБ за главен прокурор "Смятам че Гешев, Ушев, Пламен Георгиев трябва да си дадат сметка, че ГЕРБ не ги брои в надпреварата за нов главен прокурор, имат други идеи. Колкото повече безчинстват и си мислят че трупат точки, не се приближават към Кьовеши. Не може да се счита, че избора на главен прокурор е предопределен", заяви Татяна Дончева пред бТВ.
„ГЕРБ има политически възгледи за главния прокурор и неговото основно предназначение ще бъде да им пази гърба и да обяснява, че те никога не носят отговорност”, заяви Дончева.
По думите й не е проблема сам в политическата квота при избора на главен прокурор. "Всичко е лично. Ако тези хора са здрави, в смисъл неподаващи се не натиск и ако те имат мисия да изберат главен прокурор, който ще работи независимо от натиска.", коментира тя.
Дончева обяви, че Емил Радев е името което се коментира в ГЕРБ. По думите й освен, че е бил евродепутат, той е човек на ТИМ. "Нямам представа как ще го изиграят това", коеменитар още Дончева.
"Аз съм един от политиците, които много отдавна говорят за ключовото значение на реформирането на съдебната система, като важно за страната. 2% разбират какво им говоря и сега пак да коментираме темата едва ли ще се повиши процента. Устойчивостта на страната, възможността за взимането на правилни политически решения е свързана с това контролните механизми на държавата да функционират правилно и ефективно. Когато в съдебната власт има хора, които се страхуват, че ще бъдат преследвани, ако нарушат закона, те работят по един начин. Когато нямат страх и смятат, че политическата протекция им дава всичко, системата функционира по друг начин”, на мнение е лидерът на „Движение 21”. По думите й това е свързано с промени в Конституцията и други неща.", каза още Дончева.
„Тъй като начинът на изграждане на прокуратурата досега е изключително централизиран, взет от старите времена, това позволява на много хора, които имат политически позиции, да сложат който им трябва и да го използват като бухалка срещу своите противници или като гръб за себе си”, на мнение е Татяна Дончева.
Тя коментира и предстоящата надпревара за кмет на София.
„Нужно успокоение в БСП и то не може да дойде при запазване на статуквото. То само ще ожесточи нещата”. По думите й БСП трябва да плати цената за ерата „Станишев”.
„Тази цена е много тежка. Членовете на партията, които са спомогнали да се задържи статуквото „Станишев” с неговите последици, трябва да я платят. Преодоляването на това не може да стане като започнат да го унижават”, допълни Дончева.
По думите й Мая Манолова е сериозна кандидатура. "Иван Иванов е бил изключително успешен кмет на София, който е бил служител на общината. Лошото ще е ако Манолова няма сериозна поддръжка, няма да успее, а БСП е в резклатено положение.", каза Дончева.
„Да се търси фигура, която да вкара ред в Столична община и да разкове този бардак на политически и бизнес интереси би било добре”, каза още Дончева.
Според Дончева възможности за обединяване на формации срещу ГЕРБ трябва да се намерят до местните избори. ГЕРБ постигнаха добър резултат на изборите, може би си създадоха проблем във вътрешните лобита. Колко повече управляват, толкова повече набират самочувствие че са нещо различно.
"Мария Габриел е като марка, като фототапетче, тя няма плътност, никой не може да гледа на нея сериозно. В България е пълно с хора, които заемат някакви позиции от които нищо не разбират. Това че тя е снаха на някого е напълно достатъчно да заема някакъв пост.", коментира кандидатурата за еврокомисар на ГЕРБ Дончева.
Според нея, натискът на САЩ да се сключи договор за F-16 има значение, защото Атака и Воля са патерици на ГЕРБ, а сделката може да обърне гласовете в НС.
12.06.2019, 09:40 часа
1674 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha