Изхвърлиха Дейвид Славчев от шефския пост във видинския театър

Изхвърлиха Дейвид Славчев от шефския пост във видинския театър Дейвид Славчев е освободен от длъжността директор на Общински драматичен театър "Вида" във Видин. За временно изпълняващ длъжността отново е назначена Ирина Флорова – Капелова, като в 6-месечен срок ще се проведе конкурс, съобщи кметът на града Огнян Ценков.
"Освободих предишния директор Дейвид Славчев, в срок на изпитване, поради обстоятелството, че като директор на културна институция, общинска, той наруши няколко правила, които бяха свързани със строгата финансова дисциплина. Направи преразход на бюджета на театъра и в крайна сметка след разговорите, които проведохме с него да не се допускат тези нарушения, поради обстоятелството, че ние сме и в процес на финансово оздравяване на Община Видин, а всяка общинска структура трябва да изпълнява мерките на строга финансова дисциплина. Това нещо не беше възприето от него, изрази негови виждания за ползването на театъра най-вече като търговско дружество, а не като общинска институция с обществени функции", обясни мотивите си за освобождаването на досегашния директор на театъра Огнян Ценков.
"Общината се позова на една част от Договора, който казва, че има 6 месеца изпитателен срок и ме освободиха. Цялата работа беше, защото аз се опитвах да направя така, че театърът да бъде така самостоятелен, както предвижда Законът за закрила и развитие на културата, в онази му част, която визира общинските културни институции. Те са спрели да използват дори Булстат-а на театъра. Прибрали са счетоводството в Общината и въобще никой не знае какво правят и решили, че е по-добре да се отърват от мен, отколкото да си поправят грешката", заяви Дейвид Славчев, добавяйки, че ще отстоява правата си по съдебен път.
Дейвид Славчев бе назначен за директор на Общински драматичен театър във Видин през декември 2018 г., след проведен конкурс. Той дойде със заявката, че театърът, който ще прави, няма да е експериментален, а психологически - такъв, какъвто може де стигне до всеки. Под негово ръководство трупата на театъра подготви и представи едно заглавие - "Само за мъже" на Дарио Фо.
18.07.2019, 19:02 часа
3144 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha