Иван Истатков представя моноспектакъл на сцената на "Баба Вида"

Иван Истатков представя моноспектакъл на сцената на "Баба Вида" Моноспектакълът "Греховната любов на Зографа Захарий" ще се играе от 20.00 часа сцената на крепостта "Баба Вида". Представлението на Драматичен театър - Монтана е част от програмата на фестивала "Дунавски вълни".
Пиесата е по повестта на Павел Спасов, а актьорът, който се превъплъщава в ролята на Зографа Захарий, е актьорът Иван Истатков - директор на куклен театър "Патилан".
"Моят моноспектакъл по тази повест е от близо 25 години, така че има доста дълъг живот. Преди една година го "съживихме" по предложение на директора на Драматичен театър - Монтана Владимир Бояджиев. Винаги този текст е бил приеман много добре. В него има едни общочовешки ценности. Най-святото чувство - любовта, обаче пречупено през догми, през някакви запрежения, тя би могла да се приеме като грях и именно отговорът, който искаме да дадем с този спектакъл чрез този текст е, че не може да бъде грешна една любов, когато е истинска", каза Иван Истатков.
Архаичният български език, който на моменти използва актьорът, е поетичен като звучене и е именно, за да се придаде поетика на изказа.
Греховната любов на зографа Захарий е Християния.
"Те дори са погребани един до друг в Самоков. Това е била една любов, която по стечение на обстоятелствата, не е реализирана, но тя е останала искрена в тях двамата. Както се казва в края на спектакъла "Това е пролетта, която никога не даде плод за есента". Една любов никога не може да е грешна, когато е истинска и когато е изживяна."
24.07.2019, 11:27 часа
673 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha