Ето какво ще се случи, ако не ядете плодове

Ето какво ще се случи, ако не ядете плодове Eдва ли има по-препоръчвана и полезна храна от плодовете. Специалистите съветват да похапваме от тях възможно най-често. Един плод може да замени закуската, обяда или вечерята, а за междинното хранене едва ли ще намерите по-добър продукт.
Въпреки това, има хора, които почти не ядат плодове. И допускат огромна грешка. Освен че се лишават от подобно ароматно удоволствие, те пропускат възможността да се снабдят с ценни хранителни вещества, които са изключително полезни за здравето. 
Днес ще ви разкажем малко повече за това какви вреди ще нанесете на организма си, ако и вие попадате в гореспоменатата категория и не ядете плодове?

Запек
Някои плодове съдържат целулоза, която улеснява и ускорява дефекацията. Ябълките, кивито, сините сливи и цитрусите съдържат фибри, които предотвратяват запека, стимулират чревната перисталтика и улесняват  изхождането.
Отказвайки се от тези плодове, увеличавате риска от запек, хемороиди и дивертикулоза.

Повишен риск от развитие на рак 
Гарантирана защита срещу рака не съществува, но растителната храна значително намалява риска от появата му. Плодовете съдържат много антиоксиданти (витамини Е и С, каротеноиди), които предпазват здравите клетки от въздействието на свободните радикали. 
Каротеноидният бета каротин, който се съдържа в оранжевите плодове, сладките картофи, тиквичките, зелените зеленчуци и морковите, предпазва клетките от разрушаване и намалява риска от развитие на рак.
Отказвайки се плодовете, вие лишавате организма си от витамини и каротеноиди, излагайки го на риск от тумори.
Замяната на плодовете с нездравословна храна пък води до повишаване на концентрацията на мазнините в организма. Може би не знаете, но излишната мастна тъкан е една от причините за появата на рак. 

Наднормено тегло
Плодовете имат достатъчно ниска енергийна стойност, затова и насищат, без да натоварват организма с допълнителни калории. А водата и фибрите, които се съдържат в тях, утоляват глада и предотвратяват преяждането, което е много полезно за всички, които искат да отслабнат. 
Ако вместо плодове и зеленчуци ядете мазна храни и продукти с висока енергийна стойност (сирене, тлъсто месо), можете много лесно да се сдобиете с куп излишни килограми.
Заменете закуската с ягоди, грозде или портокали. Те ще задоволят не само апетита, но и желанието ви за сладкиши.

Сърдечносъдова недостатъчност 
За здравето на сърдечносъдовата система е важно да се поддържа баланс между калий и натрий в храната. Някои хора консумират прекалено много натрий и твърде малко калий. 
Богатите на калий плодове както банани, портокали, пъпеши, кайсии и грейпфрути ще ви помогнат да възстановите този баланс. Отказвайки се от тях, увеличавате риска от високо кръвно налягане и инсулт. 
Проучванията показват, че редовната консумация на плодове и зеленчуци води до намаляване на кръвното налягане. А ако имате хипертония, плодовете и зеленчуците ще ви помагат не по-зле от лекарствата. 

Депресия
Въпреки че няма пряко доказателство за това, учените предполагат, че има връзка между храненето и психичното здраве. Едно испанско проучване установи, че депресивните показатели са по-ниски при хора, които редовно консумират плодове и зеленчуци.
Не е известно как точно плодовете и зеленчуците са полезни за психиката, но може би причината за депресията се крие в дефицита на витамините В3, В5 и В6, които се съдържат в тях. За да не изпадате в депресия, яжте банани, гъби, тиквички и авокадо. 

Обезводняване
Кайсиите, боровинките, портокалите, прасковите, ананасът, сливите и малините са повече от 80% вода! А водата регулира телесната температура, премахва токсините, разнася хранителните вещества и кислорода из цялото тяло и създава влажна среда за тъканите и ставите.
Всички тези плодове са много полезни, защото тялото ни абсорбира водата, която съдържат. Изключвайки ги от менюто си, рискувате да се обезводните, което може да доведе до акне, запек и заболяване на бъбреците.
16.08.2019, 12:45 часа
488 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha