Епидемия от Денга в Непал, предава се от комари

Епидемия от Денга в Непал, предава се от комари Здравните власти в Непал са в състояние на повишена бдителност след като в страната се разпространява епидемия от Денга, опасна инфекция, причинена от едноименния вирус, който се предава от комари, предаде ДПА.
До вторник са регистрирани 2 559 заразени в страната. Четирима от тях са починали, включително и мъж в столицата Катманду. Сред заболелите се оказал и министърът на селското стопанство на страната Чакрапани Ханал. Той е настанен в частна болница, съобщи неговият говорител.
Правителството е изпратило спешна инструкция до всички местни здравни администрации да бъдат нащрек. Наредено е да бъдат редовно почиствани всички публични места и най-вече да се вземат мерки срещу комарите.
Очаква се епидемиологичният взрив да продължи до края на дъждовния сезон следващия месец.
Денгата е позната и като "трошаща костите" треска, тъй като човек изпитва толкова силна болка, че има чувството, че костите му се трошат. Някои от симптомите на болестта са треска, главоболие, обрив по кожата, приличащ на дребна шарка, болки в мускулите и ставите. При някои хора денгата може да премине в една от две животозастрашаващи форми - хеморагична треска, причиняваща кървене, и шоков синдром на денга, който води до опасно ниско кръвно налягане.
Няма ваксина, която да предпазва ефикасно от вируса денга. Важно е човек да се пази от ухапвания на комари и да ограничава броя на ухапванията. Препоръчват се и намаляване на местообитанията на комарите и мерки за намаляване на броя им.
06.09.2019, 16:04 часа
613 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha