Атакуват ни 4 грипни щама от Австралия, Азия и САЩ

Атакуват ни 4 грипни щама от Австралия, Азия и САЩ Четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и зима. Те са с екзотичните имена от Австралия - "Бризбейн", от Америка – "Канзас" и "Колорадо", и от Азия – "Пукет". Това съобщи пред bTV д-р Гергана Николова от Управителния съюз на Българския лекарски съюз. Тя подчерта, че противогрипните ваксини срещу тях вече са доставени и могат да бъдат купени от аптеките в страната.
Всеки трябва да се замисли, че грипът ще дойде пред декември и януари и сега е моментът за поставяне на ваксините, защото на организма му трябва време, за да изгради имунна защита, каза д-р Николова, като добави, че в нейната практика няма пациенти, които да са заболели тежко от грип, след като са се ваксинирали.
За хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове, категорична беше лекарката. Тя заяви, че децата също могат да бъдат ваксинирани, като се спази имунизационния календар. Д-р Николова смята, че за хората над 65 години трябва да бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина, но има поставен лимит от здравната каса да се имунизират 10% от това население, но не са посочени критериите, по които лекарите да ги изберат.
Епидемиолозите обаче са категорични, че независимо от имената на грипните щамове клиничната картина протича по един и същи начин - остро начало, което ни поваля на легло, внезапна отпадналост, болка в мускулите, висока температура, понякога кашлица и хрема, непоносимост към светлина.
По думите на специалистите най-ефективният начин за борба с грипа са ваксините.
Нашата държава изостава в превенцията срещу инфекцията и тежките усложнения от нея, показва европейско проучване. Ние се намираме на последно място на континента брой имунизирани. На 100 души противогрипни ваксини си поставят едва 2,4 процента от хората в България.
11.09.2019, 14:32 часа
885 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha