Започна умъртвяването на близо 4000 прасета в свинеферма във Видинско

Започна умъртвяването на близо 4000 прасета в свинеферма във Видинско Започнало е хуманното умъртвяване на над 3800 животни в промишлената свинеферма край Видин, където е установен случай на африканска чума по свинете. Обектът в село Новоселци е на по-малко от три километра от видинския квартал "Нов път". Там през юли в лично стопанство беше установено първото огнище на заболяването в областта.
Сигналът за повишена смъртност сред животните е подаден в сряда от собственика на промишлената свинеферма, каза д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните:
"За съжаление вирусът проникна и в най-голямата промишлена свинеферма, най-голямата, която е (областта), с близо 4000 свине. Сигналът за повишена смъртност от обичайната беше подаден от собственика на 18 септември. Веднага отидохме във фермата. Извършихме аутопсия на умрелите свине. Патоанатомията ни притесни. Взехме проби, изпратихме кола и съответно се установи наличието на вируса."
За да се спре разпространението на болестта, в края на юли беше определена 20-километрова санитарна зона от промишлените свинекомплекси. Още тогава са умъртвени домашните свине, отглеждани в личните стопанства, тип "заден двор". На по-малко от 10 километра разстояние от свинефермата в Новоселци, където е установена заразата, е друг промишлен обект, този в град Дунавци.
"В 10-километровата зона попада другата свинеферма, в която има 500 свине. Там просто се засилват мерките за биосигурност. Взехме проби от свинефермата на 19-ти, за да може все пак да се провери и да се види. Иначе периодично и от двете ферми са вземани проби по определена схема. До 18 септември пробите и в двете ферми бяха отрицателни."
Проверен е търговският обект, снабдяван от свинекомплекса в Новоселци. Извършва се проследяване 35 дни назад. Свинското месо е изтеглено за унищожаване.
20.09.2019, 13:50 часа
1643 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha