Великобритания може да избегне рецесията преди Брекзит

Великобритания може да избегне рецесията преди Брекзит Обединеното кралство е на път да избегне навлизането в рецесия преди планираното за 31-ви октомври напускане на ЕС, въпреки че британската икономика се сви слабо през август. Това показват данни на официалната британска статистика ONS.
Брутният вътрешен продукт на Великобритания се сви през август с 0,1% спрямо юли, когато нарасна с 0,4% (възходяща корекция от предишна оценка за повишение с 0,3%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за стабилизация на британската икономика на нивото от предходния месец (прогноза за нулев растеж). През трите месеца до края на август обаче БВП на Великобритания нарасна с 0,3% спрямо предходните три месеца (до края на юли), когато се повиши с 0,1% (възходяща ревизия от 0,0%) и след като през второто тримесечие британската икономика се сви с 0,2% за пръв път от 2012-а година насам, предаде БНР.
Осреднената прогноза на икономисти и анализатори беше за доста по-скромно повишение на БВП през периода май - юли с 0,1 на сто. Днешните данни сякаш предполагат, че Обединеното кралство ще избегне навлизането в "техническа рецесия" през третото тримесечие (две поредния тримесечия на понижение на БВП).
Според ONS е необходимо свиване на БВП през септември с цели 1,5%, за да се озове Великобритания в икономическа рецесия. Подобно на останалите страни от ЕС обаче, британският промишлен сектор също продължава да страда от неяснотата около Брекзит, търговското напрежение между САЩ и Китай и глобалното икономическо забавяне.
През август индустриалното производство във Великобритания се сви с 0,6% след повишение с 0,1% месец по-рано и отбеляза спад на годишна база с 1,8% след понижение с 1,1% през юли. Промишленото производство пък се понижи през август с 0,7% на месечна база (след повишение с 0,4% през юли) и с 1,7% на годишна база (след спад с 0,9% през юли).
В същото време строителството нарасна през август с 0,2% на месечна база (след скок с 1,8% месец по-рано) и с 2,4% на годишна база (след повишение с 1,9% през предходния месец).
Секторът на услугите пък стабилизира през август на нивото от юли, когато нарасна с 0,3%. В рамките на трите месеца до края на август индустриалното производство се сви с 0,4%, но в същото време секторът на услугите нарасна с 0,4%, а строителството - с 0,1% на сто. Именно разширяването на сферата на на услугите допринесе за изненадващото нарастване на БВП през периода юни - август с 0,3% спрямо периода май - юли.
Днешните данни, публикувани три седмици преди планираното от правителството излизане на Великобритания от ЕС, показват, че британската икономика сякаш е успяла да устои през летните месеци на засилващата се политическа несигурност по отношение на Брекзит. Тази несигурност обаче ескалира през последните седмици, тъй като премиерът Борис Джонсън настоя Великобритания да напусне единния блок със или без споразумение на 31-ви октомври, въпреки че британските депутати приеха законодателство, целящо избягване на Брекзит без сделка и ново удължаване на крайния срок в случай, че не бъде постиганото споразумение с ЕС.
10.10.2019, 14:36 часа
321 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha