ЕС и Великобритания постигнаха компромис за митническия режим в споразумението за Brexit

ЕС и Великобритания постигнаха компромис за митническия режим в споразумението за Brexit Северна Ирландия остава в митническата територия на Великобритания, но за стоките, пристигащи на северноирландска територия, ще се прилагат всички процедури на ЕС. Това предвижда споразумението за Brexit, договорено между Лондон и Брюксел, предаде БТА. На самия остров Ирландия няма да има митнически проверки, които ще се правят в пристанищата.
За стоките, транспортирани от останалата част Великобритания за Северна Ирландия, които се предполага да останат там, няма да се прилагат мита на ЕС. Европейски мита няма да се плащат и за стоки за лична употреба, пренасяни от пътници, преминаващи ирландската граница и за втора категория стоки, които са предназначени единствено за незабавна консумация, а не за последваща преработка.Съвместна комисия, сформирана от ЕС и Великобритания, ще определи след Brexit по-точно кои стоки се включват във втората група.
На Обединеното кралство ще бъде позволено да възстановява акцизите за компании в Северна Ирландия, доколкото това не нарушава правилата на ЕС за държавната помощ. Северна Ирландия ще може да се възползва от бъдещите търговски споразумения, които Великобритания ще сключи с други държави. Ще се прилагат единствено британските мита, при условие, че стоките не се изнасят в Ирландия и единния пазар на ЕС. Споразумението между Брюксел и Лондон предвижда освен това парламентът на Северна Ирландия след Brexit да даде съгласието си по въпроса дали европейските правила да продължат да се прилагат на северноирландска територия. Страните си поставят за цел след Брекзит да договорят амбициозно споразумение за свободна търговия - без мита и с неограничени квоти.
17.10.2019, 15:56 часа
538 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha