Стилиян Чомаковски за поредна година подкрепи храмовия празник в село Търнава /снимки/

Стилиян Чомаковски за поредна година подкрепи храмовия празник в село Търнава /снимки/ За пета поредна година управителят на фирма „Чомстил“ Стилиян Чомаковски подкрепи храмовия празник в село Търнава, видя BulNews.bg. 
Приготовленията за голямото тържество са започнали още от вчера с помощта на кулинарния майстор Иван Звездев. Днес още от сутринта в центъра на селото се извиват любопитни тълпи пред казаните с курбан чорба и апетитна лютика. В подготовката на храмовия празник активно се включват хора от местния пенсионерски клуб и ловната дружинка, а приготвянето на десертите е оставено в ръцете на 8 деца от прогимназията в селото. Всички хора, приготвящи вкусната храна, бяха облечени със специално изработени престилки, които Чомаковски е поръчал за празника. За гостите и жителите на селото бяха приготвени над 750 порции с вкусни ястия, като всеки можеше да опита от осем вида хляб, след които троянски, с лимец и с жива закваска. Така Чомаковски се опитва да възпитава децата от селото и да ги учи на здравословно хранене. Освен възпитанието към правилното хранене, той не престава да им повтаря да вярват в Бога и да ходят на църква. 
Освен около вкусотиите, хората се тълпяха и в храма „Св. ап. и ев. Лука“, където врачанският митрополит дядо Григорий отслужи литургия за здраве, късмет и благоденствие. По време на службата през църквата преминаха всички деца от селото, които запалиха по свещичка за здраве и късмет, след което в молебена се включиха жители и гости на Търнава.  
От рано на площада хората бяха веселени от беленската духова музика „Козар“. Празненството бе уважено от директора на ДП РАО Дилян Петров, народните представители Слави Нецов и Красен Кръстев, известния земеделски производител Светла Стоянова, която е собственичка на фирма „Хелга“, Ценко Чоков и съпругата му, Иво Цветков, Габриела Раловска и много други местни бизнесмени. 
„Важното е децата да имат вяра в Бога. Ние се опитваме да ги възпитаваме в това. За разлика от много други села, в нашето има две работещи училища – начално и прогимназия“, отбеляза Чомаковски. 
Той е осигурил всичко за празника сам, за да радва хората и децата в селото. Стилиян Чомаковски е възродил традицията преди 5 години и с всяка изминала година празникът става все по-голям. 
Преди 7 години той започнал да възстановява сам храма в селото, като във всеки един детайл е вложил много труд и усилия. За изографисването бизнесменът е намерил най-добрия иконописец - Мирослав Асенов. 
18.10.2019, 16:15 часа
6624 1
Коментари

Браво

18.10.2019, 17:23 часа
Подкрепил празника?! Добре, че се появи този мъж да подкрепя, че без него празника няма как да се получи!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha