КНСБ отново поиска въвеждане на необлагаем минимум

КНСБ отново поиска въвеждане на необлагаем минимум КНСБ настоява за по-справедливо данъчно облагане. В позиция във връзка с проектобюджета за 2020 година, от синдиката за пореден път искат да се въведе необлагаем минимум колкото минималната работна заплата, която от догодина ще бъде 610 лева.
От КНСБ искат и въвеждане на елементи на семейно подоходно облагане според броя на децата в семейството и размера на възнагражденията на родителите.
Синдикалната организация прилагат данни от официалната статистика в България, според която около 1,9 млн. души работят и получават доход, който е по-нисък от средната работна заплата за страната от 1260 лева.
Необлагаемият минимум трябва да бъде въведен именно за тези доходи, защото неравенствата постоянно се задълбочават през последните години, смятат синдикалистите. Те дават и пример – при минимална работна заплата от 610 лева за догодина, този, който получава заплата с данъчна основа 1000 лева, ще плаща данък върху 390 лева. За разликата от 610 до 1000 лв., което прави 39, а не 100 лв. месечно, както е сега. Тази мярка ще струва на бюджета около 800 млн. лева, но те ще останат в джоба на българите с ниски и средни доходи.
От КНСБ декларират, че са готови да подкрепят компромисен вариант, при който необлагаем минимум да се въведе под формата на възстановяване или връщане на данък в края на годината на работещите, отбелязва БНР. 
01.11.2019, 16:03 часа
798 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha