Тръгна процедурата за избор на нов шеф на КПКОНПИ

Тръгна процедурата за избор на нов шеф на КПКОНПИ Депутатите одобриха процедурните правила, по които ще бъде избран новият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).
Мястото остана вакантно след като Пламен Георгиев подаде оставка по обществен натиск през юли, причина за която стана скандалът около пристройката на терасата му. Парламентът я одобри, а до този момент функциите му се изпълняват от неговия заместник Антон Славчев. 
Така депутати ще имат на разположение 14 дни, за да внесат мотивирани предложения кой да наследи Георгиев на поста. Народните представители ще адресират номинациите си до Комисията за борба срещу корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, които трябва да съдържат съответните документи.
След като кандидатите станат ясни, те трябва в едноседмичен срок да предоставят на комисията своята концепция за работа като председател на антикорупционния орган. Спрямо всички, които желаят да оглавят КПКОНПИ ще бъде извършена и проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.
Ресорната парламентарна комисия ще проведе и публично изслушване на допуснатите кандидати, а новият шев на антикорупционния орган ще бъде избран при последващо гласуване в пленарна зала.
06.11.2019, 11:04 часа
678 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha