Деца от СУ „Иван Вазов“ във Вършец се учиха на здравословно хранене /снимки/

Деца от СУ „Иван Вазов“ във Вършец се учиха на здравословно хранене /снимки/ Днес учениците от СУ „Иван Вазов“ във Вършец се учиха на здравословен начин на живот. Децата и учителите превърнаха Европейския ден за здравословната храна и готвене в истински празник. Те изработиха табла, презентации и брошури, свързани със здравословния начин на живот, научиха хигиенните правила при хранене и значението на цветовете на плодовете и зеленчуците.  Бяха проведени и дискусии по темите „За и против веганството“, „Хранителни нарушения – от затлъстяване до анорексия“, както и изследване на лечебните свойства на билките.
Предизвикателството да бъдат мотивирани учениците, както и да привлекат съмишленици, се превърна в надпревара и забавление за всички, помогна на подрастващите да се справят с част от проблемите на нашето съвремие и провокира у тях интерес и желание да продължават да работят по темата. Инициативата срещна подкрепа и от страна на родителската общност с представител Наталия Бърборска – утвърден ресторантьор и кулинар, която демонстрира на децата, че здравословното хранене може да бъде и забавно и ги зарадва със свои специалитети.
Подходът „училище, утвърждаващо здраве“ става концепция, призната и приета в цяла Европа и Централна Азия, като осъществяването на дейности на регионално и местно ниво в училищата прогресивно нараства. Здравите деца имат по-голям капацитет за обучение, грижат се за себе си и за другите, вземат правилни решения и поемат контрол върху обстоятелствата на живота.
На 8 ноември 2007 г. Комисарят по здравеопазването на ЕС Маркос Киприану дава старт на инициативата „Европейски ден за здравословна храна и готвене“, която цели да насърчи здравословното хранене при децата, като важна стъпка в борбата срещу все по-широкото разпространение на затлъстяването сред подрастващите и да предизвика интереса им към балансиран хранителен режим.
От тази учебна година СУ „Иван Вазов“ е част от пилотен проект на Национален център за обществено здраве и анализи „Училища за здраве в Европа“, в който са включени представители на 43 европейски страни. Акцентът на дейностите е здравословно хранене и системни занимания със спорт. Голяма част от навиците, свързани с начина на живот, се изграждат в детска възраст. Поради това децата, които са научени правилно да подбират хранителния си режим и да спортуват ежедневно, е по-вероятно да водят здравословен живот като възрастни. 

 
08.11.2019, 15:27 часа
1611 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha