Започва кампания срещу тютюнопушенето „Спри сега за здраво бъдеще на децата си“

Започва кампания срещу тютюнопушенето „Спри сега за здраво бъдеще на децата си“ Иницирана е нова кампания по повод Международният ден без тютюнев дим - 21 ноември. Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции, Столична община, сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" стартират кампания под мотото "Спри сега за здраво бъдеще на децата си". Това съобщиха от пресслужбата на здравното ведомство.
Инициаторите призовават на този ден всеки пушач да положи началото на отказване от тютюнопушенето.
В рамките на инициативата, в цялата страна са организирани прояви срещу тютюневата зависимост, както и дейности, насочени към мотивация на активните пушачи за отказване на цигарите.
Разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високото в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС - това показват данни от изготвения от Европейската комисия "Здравен профил за България" 2017 г., посочиха от пресслужбата. Не по-малко от 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима мъже, пуши ежедневно.
Разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС,след Хърватия, а при 15-годишните момичета - най-високото равнище в ЕС.
От здравното министерство припомнят, че през цялата година в кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето във всяка регионална здравна инспекция пушачите имат възможност да получат консултация за отказване от цигарите.
21.11.2019, 11:59 часа
195 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha