10 супер храни, които ще засилят имунитета ви

10 супер храни, които ще засилят имунитета ви Искате да засилите имунитета си без да прибягвате до лекарства? Значи следващите редове са за вас.
Лятото е вече само спомен, усещаме първия хладен полъх, а сутрините и вечерите са си направо студени. Всичко това спомага за това да ни хващат по-бързо всякакви вируси и настинки.
Повечето хора, усещайки първите симптоми на настинката или просто, за да подсилят имунитета си, се обръщат към Витамин С. А къде има огромно съдържание на този витамин? Разбира се, че в цитрусовите плодове – грейпфрут, портокали, мандарини, лимони, лайм, клементини.
Ако мислите, че цитрусовите плодове имат най-много витамин С, помислете отново. Червените чушки всъщност съдържат два пъти повече витамин С. Те също са богат източник на бета каротин. Хапвайки под различни форма червените чушки, ще си осигурите освен здрав имунитет, но и здрава кожа.
Броколите пък са препълнени с витамини и минерали. Те са опаковани с витамините А, С и Е, както и с много други антиоксиданти и фибри. 
Чесънът се среща в почти всяка кухня по света. Добавяте малко количество към храната си от него и това е задължително условие за вкус и крепко здраве. Още ранните цивилизации признават неговата сила в борбата с инфекциите. Освен това чесънът може да помогне за понижаване на кръвното налягане.
Джинджифилът е другият помощник на здравия имунитет. Чай с мед и джинджифил ви прави защитени. Той помага при възпаления, болно гърло, хрема, кашлица. Средство е и за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип. Стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища. При грип и настинка се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.
Спанакът също попада в този списък не само защото е богат на витамин С, но и на антиоксиданти и бета каротин, които помагат в борбата с инфекциите на имунната ни система. Подобно на броколите, спанакът е най-здравословен, когато се готви колкото е възможно по-малко, за да запази полезните си свойства.
Папаята е плод, който е с огромно съдържание на витамин С и редовната му консумация ви носи силен имунитет и по-бързо справяне с настинки и вируси. Папаята съдържа и храносмилателен ензим, наречен папаин, който има противовъзпалителни ефекти. Съдържа и голямо количества калий, витамини В и фолиева киселина, които са от полза за цялостното ви здраве.
Един от най-мощните имуноактиватори за човешкия организъм през този период на годината е кивито. Това е един от най-подходящите плодове за защита срещу грипните вируси. Плодът е богат източник на витамини, флавоноиди и минерали. Съдържа повече витамин С и от портокалите, и калий, колкото бананите. Добър източник е и на бета-каротин.
Куркумата, освен основна съставка в кърито, е и уникално противовъзпалително средство, използва се и при лечение на артрит. Подправката е натурален антисептичен и антибактериален компонент.
семки.
Слънчогледовите семки също са пълни с ценни вещества, фосфор, магнезий, витамин B6 и витамин Е, който пък е мощен антиоксидант.
22.11.2019, 09:45 часа
1189 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha