Ученици от България и Румъния ще участват във възстановка на Освобождението на Белоградчик

Ученици от България и Румъния ще участват във възстановка на Освобождението на Белоградчик Възстановка на Освобождението на Белоградчик ще направят ученици от Видин и румънския град Крайова. "Спомнете си за войната, за да оцените свободата си" е името на инициативата, която започва днес с обучение на участниците, обясни организаторът Евтим Стефанов:
"Ще имаме 30 участници - 15 от България и 15 от Румъния, и с помощта на Национален клуб "Единение" и Патриотичен клуб "Бдинци" ще организираме в третия ден на обучението една историческа възстановка. Тя ще се състои на крепостта "Калето" в Белоградчик и ще пресъздаде реалните бойни действия за освобождаването на Белоградчик от румънските вой-ски. Това ще се случи в неделя, от 11:00 часа, който желае, може да дойде и да наблюдава спектакъла напълно безплатно. Това са общо три военни обучения, които ще завършат с подобна възстановка. Организираме го в рамките на голямото събитие - възстановка на Руско-турската освободителна война, тридневна възстановка, която ще проведем във Видин, някъде около 3 март, така че специално за празника да се подготвим, децата да са обучени и да направим едно много мащабно събитие със 180 участници от България и Румъния."
Специално за възстановките са закупени униформи, саби, пушки и оръдия, които пресъздават тези, използвани през Освободителната война. Осигурени са и различни пиротехнически ефекти. Организацията ще се ръководи от председателя на клуб Национален клуб "Единение"  Георги Маринов.
22.11.2019, 11:25 часа
873 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha