Игри на волята! Кървава битка в Административния съд във Враца заради изборите в Борован /снимки/

Игри на волята! Кървава битка в Административния съд във Враца заради изборите в Борован /снимки/ Изборните резултати в Борован продължават да тресат малката община, като този път страстите се пренесоха в сградата на административния съд във Враца, видя репортер на агенция BulNews. 
Преди минути приключи заседанието по делото, с което загубилият кандидат Иван Костовски от ГЕРБ иска касиране на изборите за кмет в община Борован. В залата се явиха той, адвокатът му Владимир Христов, ответникът Десислава Тодорова, представлявана от адвокат Ирина Иванова и Боряна Тончева, както и председателят на ОИК в Борован Яна Бецинска.
По време на съдебното заседание, председателствано от съдия Босерка Бойчева от Монтана, бяха разпитани 7 свидетели, които изложиха обстойно впечатленията си от изборния процес в общината.  Трима от тях – Людмил Любенов, Коцка Генова и Тодор Жильовски обясниха, че по време на втория тур на изборите са станали свидетели на редица нарушения. Никой от изброените обаче не подписал изборните протоколи в края на деня с особено мнение или възражения. Оказа се дори, че единият от свидетелите – Любен Любенов е снимал изборната урна от подвижната секция, на която бил зам.-председател. Снимката бил направил, за да покаже дадени  нарушения, въпреки че така самият той нарушавал тайната на вота. 
По време на днешното заседание свидетелите от страна на Иван Костовски разказаха, че на 3.11.2019 г. някои от избирателите, записани в списъка за гласуване с подвижна секция не са изглеждали никак зле и са били здрави хора. Някои са цепили дървата си при посещението на членовете на подвижната СИК, други не са имали търпение да упражнят правото си на глас и да отидат да си пазаруват, а трети са хранили животните си.
Нито един от тримата свидетели обаче не отбелязал нередностите в протоколите и не сигнализирал своевременно на ОИК или ЦИК.
В залата бяха изслушани и четирима свидетели, призовани от защитата на спечелилия кмет инж. Десислава Тодорова. Пред съда те обясниха, че по време на изборния ден не са ставали свидетели на никакви нередности, а при приключването му и оформянето на протоколите никой не е поискал да изрази особено мнение или да опровергае по някакъв начин изборния резултат. 
По време на разказа за спокойната обстановка по време на изборния ден на една от свидетелките на защитата, в залата се разнесоха викове на друга свидетелка по делото – Коцка Генова, която обвини съселянката си в лъжа и изкрещя, че няма срам. Това принуди съдията да я накара да напусне съдебната зала. 
След изслушването на свидетелите адвокат Христов отново поиска от съда да постанови повторно преброяване на бюлетините в СИК 4, 5, 6 и 12, както и да се направи експертиза и ръчно преброяване на действителните и недействителните гласове от втория тур на местните избори за кмет на община Борован. Искането му обаче беше оставено без уважение от съда, тъй като за да се позволи то трябва да има вписани възражения или особени мнения в протоколите от въпросните СИК, а в нито една от 12-те секции в общината няма вписани възражения. 
По думите на председателя на ОИК – Борован Яна Бецинска, изборният процес в общината е бил опорочен, а резултатът трябвало да се обяви за недействителен и да се проведат нови избори. Именно поради тази причина част от членовете на ОИК-Борован подписали протокола за изборния резултат с особено мнение. 
От защитата на инж. Тодорова пък бяха повече от категорични, че изборите в общината са преминали без проблем и не е имало нарушения от страна на СИК-овете. По думите на адвокатите Ирина Иванова и Боряна Тончева, нарушение е имало от страна на ОИК-Борован, тъй като задължението на общинската избирателна комисия е да обобщава резултатите от СИК-овете, а не да привиква членове на комисии и да ги разпитва за действителни и недействителни бюлетини.
С решение по казуса за изборния резултат в Борован съдът ще излезе другата седмица. 
    
 
22.11.2019, 13:53 часа
7213 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha