Край на играта! Мераклиите за кметове на Габровница и Лехчево сами се отказаха от дела в Административния съд в Монтана

Край на играта! Мераклиите за кметове на Габровница и Лехчево сами се отказаха от дела в Административния съд в Монтана Двама кандидати за кметове – на монтанските села Габровница и Лехчево, които обжалваха по съдебен ред резултатите от вота, сами са се отказали от делата.
Административният съд в Монтана остави без разглеждане жалбата на Пламен Ананиев, кандидат за кмет на Габровница, срещу резултатите от местните избори на 27 октомври. Магистратите прекратиха производството по делото, защото неговата жалба е недопустима.
Той бе кандидат-кмет на Габровница от коалиция НДСВ/ ДПС, Новото време. На първи тур вота спечели Борис Цветков, като само с един глас той премина бариерата от 50%.
Със свое разпореждане от 5 ноември съдът е дал указания Ананиев да представи доказателства в качеството си на кандидат за кмет, да посочи телефон или електронен адрес за връзка, да уточни подписалите жалбата в какво качество са я парафирали. Ананиев не изпълнил разпорежданията и още същия ден изрично заявил, че оттегля внесената жалба и моли делото да бъде прекратено.
Съдът отхвърли като неоснователни и жалбите на трима кандидат-съветници от Монтана. В тях те посочили, че в деня на вота са извършвани редица нарушения на изборния процес, довели до незаконосъобразност на крайния акт на ОИК - решението, с което е обявен изборния резултат. Посочили също, че има нарушения при броенето на бюлетините и че членовете на СИК са получили заплахи, затова не са отразили особено мнение в протоколите. Жалбоподателите са получили по-малко от 7% от гласовете подадени за тяхната листа, поради което са запазили първоначалните си места и не са избрани за общински съветници, уточняват магистратите.
Отказал се е от по-нататъшно обжалване на резултатите и кандидатът за кмет на Лехчево Иван Тодоров, издигнат от Съюза на свободните демократи. Той поискал ръчно преброяване на подадените бюлетини, но то не е в правомощията на съда. Според магистратите, няма никакво основание за повторно броене, тъй като не са регистрирани възражения и жалби с особено мнение от страна на членовете на СИК, не са отразени и в протокола на ОИК- Бойчиновци.
22.11.2019, 14:04 часа
1375 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha