Откриха огнище на Африканска чума във Врачанско

Откриха огнище на Африканска чума във Врачанско Редовно заседание на областната епизоотична комисия се проведе днес под председателството на заместник областния управител Мирослав Комитски. Основна тема на срещата беше обявеният със заповед на изпълнителния директор на БАБХ - София първично възникнал случай на болестта Африканска чума по дивите свине в землището на село Голямо бабино, община Криводол. 
„Положителните резултати за болестта налагат спазването на мерки за биосигурност и определяне на инфектирана зона с диаметър 200 кв. км около мястото, където е констатиран случаят“, поясни директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Милчо Костурков. Той представи на кратко епизоотичната обстановка в областта и заяви, че са предприети всички мерки по недопускане разпространението на заболяването.
Директорът на Държавно горско стопанство–Враца инж. Ивайло Ангелов обяви, че съгласно заповедта на директора на РДГ- Берковица, са определени подзони (А, Б и В) около констатираното огнище. В Зона А, с радиус 1 км, е ограничен достъпът до горските територии и ловностопанските райони на физически лица и пътни превозни средства, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта АЧС. В подзони Б и В се ограничава достъпът, преминаването и престоят в горските територии за селскостопански дейности, а събирането на гъби, билки, трюфели, както и извършването на туристически дейности става след прилагане на мерките за биосигурност. Ограниченията са в сила до 22.12.2019 г. Зоните са обозначени с табели от служителите на ДГС - Враца, за да ориентират населението, туристите и ловните дружинки. 
„Държавно горско стопанство - Враца ще продължи да осъществява задълженията си за строг контрол и спазване на мерките за биосигурност на организирания лов в съботни и неделни дни, както и претърсвания в обособените три зони“, допълни инж. Ивайло Ангелов.  
В края на заседанието, заместник областният управител Мирослав Комитски обяви, че с решение на областната епизоотична комисия, кметът на община Криводол следва да свика в кратък срок заседание на общинската епизоотична комисия, на която да бъдат взети и изпълнени мерки за ограничаване на заразното заболяване. 


 
26.11.2019, 13:42 часа
1922 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha