Game Over! И Административният съд обяви Десислава Тодорова за кмет на Борован

Game Over! И Административният съд обяви Десислава Тодорова за кмет на Борован С решение от 27.11.2019 г., постановено по административно дело № 795/2019 г., състав на Административен съд – Враца потвърди решението на ОИК - Борован, с което е обявен за избран за кмет на община Борован на втори тур Десислава Тодорова.
След обсъждане на всички възражения на оспорващия, анализирайки относимите нормативни разпоредби и фактите по делото, съдът е достигнал до извода, че решението на ОИК – Борован не е нищожно. За мнозинство при вземане на решения на ОИК може да се говори само тогава, когато на този орган е предоставено правомощие да реши даден въпрос. Обжалваното решение не формира волята на ОИК, а обявява вече формираната такава на избирателите. Изложени са мотиви, че ОИК в случая действа в условията на обвързана компетентност – само установява и оповестява волята на избирателите по аргумент от чл. 452, ал. 2, вр. чл. 87, ал. 1, т. 26 ИК. В тази връзка е допустимо да има несъгласие, респективно особено мнение само и единствено с отразеното в протокол на ОИК, но не и по отношение на решение на този орган.
Съдът не е констатирал нарушения на изборните правила, които да доведат до незаконосъобразност на обжалваното решение. Този си извод, съдът е формирал на база събраните доказателства - в нито един от протоколите на СИК и на двете ПСИК няма отразено особено мнение и всички членове на тези комисии с пълно единодушие са подписали протоколите. Това гарантира истинността на вписаните в тях числови данни отразяващи резултата от преброяването.
По отношение на твърденията за нарушение на чл. 37, ал. 3 ИК осъществени чрез гласуване в ПСИК на лица, които нямат това право и при липсата на доводи в жалбата за опорочен вот под каквато и да било форма, съдът е приел, че в случая става дума за лица с право на глас в съответния вид избор, на които е осигурен облекчен начин да го упражнят. 
При извършената проверка за законосъобразност на Решение № 132-МИ/04.11.2019 г. на ОИК - Борован, е прието, че то е издадено от компетентен орган, съобразно административно-производствените правила на Изборния кодекс, в изискуемата от закона форма и в съответствие с приложимия материален закон. Съдът е счел, че при провеждане на избора за кмет на Община Борован не са били допуснати нарушения, които да са довели до опорочаване на изборния резултат. 
Цялото решение по адм. дело № 795/2019 г. можете да видите тук:


 
27.11.2019, 17:06 часа
4821 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha