Брекзит - основна тема в последния предизборен дебат във Великобритания

Брекзит - основна тема в последния предизборен дебат във Великобритания Лидери на водещите политически партии на Обединеното кралство се сблъскаха относно Брекзит, здравеопазването и терористичното законодателство в последния телевизионен дебат преди предсрочните парламентарни избори, насрочени за 12 декември, предаде BBC.
Ричард Бургън от лейбъристите отказа да каже по време на дебата как ще гласува на референдума за ЕС, който неговата партия обещава да проведе, ако спечели властта.
Той защити решението на лидера Джеръми Корбин да остане неутрален в случай на втори референдум, като заяви, че той е "решен да обедини страната и да излекува разделенията, а не се опитва да ги използва за гласуване".
Консерваторът и главен секретар по финансите Риши Сунак беше принуден да изключи Брекзит без споразумение, ако консерваторите спечелят, но не даде директен отговор.
Лидерът на Либералдемократите Джо Суинсън заяви, че е неутрална о темата, че Корбин е "наблюдател, а не лидер", но Бургън заяви, че политиката на партията ѝ за отмяна на Brexit е "не много либерална, не много демократична".
Лидерът на шотландските националисти Никола Стърджън, която също иска да се проведе още един референдум, добави, че е "ужасно", че консерваторите искат "Брекзит на всяка цена", а лейбъристите "дори не могат да решат на коя страна са".
Тя настоя Сунак да изключи безрезултатен Brexit в края на следващата година, ако консерваторите не успеят да договорят търговска сделка с ЕС.
Обединеното кралство ще продължи да спазва правилата на ЕС при условията на споразумението за ЕС на Борис Джонсън до 31 декември 2020 година. До този момент той обещава, че с Брюксел ще бъдат договорени постоянни търговски отношения.
Съпредседателят на Зелената партия Сиан Бери заяви, че най-добрият начин за приключване на процеса по напускането на Съюза е "повече демокрация" чрез "народен вот".
Лидерът на Plaid Cymru Адам Прайс и Суинсън заявиха, че Брекзит трябва да бъде отменен изцяло. Прайс каза, че икономическият ефект от напускането на ЕС ще раздели богатите от бедните и "няма да бъде отговорът на нашите проблеми".
02.12.2019, 08:24 часа
216 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha