Вижте кои храни могат да доведат до рак на простатата

Вижте кои храни могат да доведат до рак на простатата Специалисти от Медицинския изследователски център на Университета Макгил са открили пряка връзка между храненето и развитието на рак на простатата, пише списание „MedicalXpress”.
Учените откриха, че консумацията на наситени мазнини причинява препрограмиране на клетките, допринасяйки за прогресията на рака. В същото време намаляването на техния дял в диетата забавя развитието на рак на простатата, особено в началната му фаза.
Авторите на изследването стигат до заключението, че консумацията на наситени мазнини имитира свръхпроявата на MYC онкоген и по този начин ускорява развитието на рака на простатата.
Учените изследвали диетата на 319 пациенти и тяхната MYC генна експресия и установили, че тези, които съобщават за високи нива на прием на наситени мазнини, са четири пъти по-склонни да умрат от рак на простатата, отколкото тези, които предпочитат по-малко мазни храни.
"При пациенти с рак на простатата простатната жлеза съдържа както туморни клетки, така и здрави клетки. Ние доказахме, че консумацията на наситени мазнини влияе върху транскрипционните фактори само на туморната тъкан", обясни д-р Дейвид Лабе, един от авторите на изследването.
Според учените, резултатите от изследването могат да бъдат приложени при разработването на специални диети за онкоболни.
Наситените мазнини се намират в най-големи количества в червените меса, млечните продукти, палмовото и кокосовото масло.
02.12.2019, 11:37 часа
1291 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha