Клубът на дейците на културата във Враца отбеляза юбилей на Герго Чернев

Клубът на дейците на културата във Враца отбеляза юбилей на Герго Чернев

Клуб на дейците на културата във Враца отбеляза 90-та годишнина от рождението на Герго Чернев. Врачанският общественик е неизменна част от клуба през последните 15 години - активен участник в проявите, съпричастен с неговите проблеми, един от дарителите. Той е спонсор на литературните издания на някои от врачанските творци.
Чернев е един от инициаторите и дарителите за възстановяването на Бистрешкия манастир „Св.Иван Пусти”, председател на Инициативен комитет „Памет за Враца”, който изгради паметен знак на загиналите врачани в наводнението през 1966 г. С негово участие бе изграден и паметник на загиналите в бомбардировката на Враца през 1944 г. и загиналите  във войните врачани, както и още паметни знаци на врачански исторически личности.
На тържеството биографична справка за юбиляра прочете Мирослав Ангелов, а емоционално приветствие към Чернев отправи поетът Върбан Велчев, който рецитира и стихотворение, посветено на него. Специален поздравителен адрес за Чернев от ВМРО-Враца връчи художникът Красимир Ангелов  , който каза, че Чернев е голям патриот и отговорен човек и е пример за младите хора във Враца.
Поздравления и подаръци Чернев получи от писателя Петър Доневски и скулпторът Цено Ценов, а Евдокия Марангозова и Мариела Ценова направиха към него лирични обръщения. Изключително точен и образен портрет на „джентълмена” Герго Чернев направи проф.Ангел Кунов, а Руслан Марков- зам.председател на дружеството „Врачанска кореняшка среща” му поднесе шеговито поздравление в стихотворна форма. От Клуб на дейците на културата връчиха на Чернев поздравителен адрес  и колаж от фотоси в рамка под надслов „Чернев и КДК”. Всички участници поздравиха лично рожденика, а Маргарита Пешева припомни за неговото човешко отношение и благородство като работодател.
Официалната церемония в чест на юбиляра, неговите приятели завършиха с „Многая лета”, а веселата част продължи с богата почерпка за здраве на Герго Чернев, прекъсвана често от поетичните изблици на Ботьо Гарвански, Ваня Попова, Кирил Луканов и др.

02.12.2019, 14:01 часа
1537 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha