Българите харчат най-много за телекомуникации в ЕС

Българите харчат най-много за телекомуникации в ЕС

Най-голям дял от семейния бюджет на домакинствата в България спрямо останалата част на Европейския съюз отива за свързани с телекомуникациите разходи. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат.
През 2018 година домакинствата в блока са похарчили над 200 млрд. евро – 1.3% от европейския брутен вътрешен продукт, за комуникации – пощенски услуги, оборудване и услуги за телефон и факс. Това представлява 2.3% от общите потребителски разходи на домакинствата.
Най-голям дял през 2018 година е трябвало да отделят домакинствата на Балканите и по-конкретно в България – 4.8%, следвана от Гърция – 4.4%, Румъния 4.1%.
На обратния полюс са Люксембург с най-малък дял от 1.3%, Великобритания – 1.6%, Дания и Австрия с по 1.9%.
От всички основни бюджетни пера комуникациите отбелязват най-значителен спад на дела отделяни средства през последното десетилетие на територията на ЕС. Той намалява от 2.8% от всички разходи на домакинствата през 2008 година до 2.3% през 2018 година /понижение с 0,5 пр. п./.
В същия период този процент намалява в повечето държави членки на блока, показват данните на Евростат. Най-голям този спад е в Естония – от 3.8% през 2008 година до 2.5% десет години по-късно. След Естония по този показател се нареждат Холандия, Полша, Франция, Ирландия, Чехия, Португалия и България.
В четири държави членки разходите за телекомуникации нарастват през последните десет години, като първото място е за държава от Балканите – Румъния. Тя е следвана от Литва, Швеция и Хърватия.

04.12.2019, 16:14 часа
414 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha