Внимание! Водата в три села в Монтанско не е годна за пиене

Внимание! Водата в три села в Монтанско не е годна за пиене Завишени стойности на арсен са открити за пореден месец в питейната вода на три села в област Монтана, научи агенция BulNews. В селата Кобиляк, Громшин и Бели брег е забранено да се ползва водата от централното водоснабдяване за питейни нужди и приготвяне на храна, поясняват от регионалната здравна инспекция.
Наличието на арсен в питейната вода на въпросните села е проблем, който съществува от поне година, но до сега решение за него не е намерено.
Добрата новина е, че в другите населени места от областта не са открити влошени показатели на водата. Изследвана е питейната вода в Монтана, Вирове, Габровница, Безденица, Долно Церовене, Якимово и Комощица. Водата от местните чешми и минералните водоизточници също отговаря на нормите за качество.
За последния месец от инспекцията са регистрирали и 53-ма жители на областта, които са се заразили с ентероколит и 6 с хепатит А, но не са били установени и доказани връзки между заболяванията и влошените качества на питейната вода. 
06.12.2019, 08:22 часа
1320 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha