Киргизстан забранява добива на уран

Киргизстан забранява добива на уран Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков подписа закон за забрана на експлоатирането на уранови находища в страната, предаде РИА Новости.
"Жеенбеков подписа закона "За забраната на дейности, свързани с геоложки проучвания на минерални ресурси с цел търсене, проучване и разработване на залежи на уран и торий в Киргизската Република ", се казва в съобщението на пресслужбата.
Целта на закона е да защитава общественото здраве и околната среда, както и да гарантира радиационна и екологична безопасност. Според закона, на територията на Киргизстан са забранени геоложки проучвания и разработване на уранови и ториеви находища, разработване на хвостохранилища и внос на радиоактивни суровини и отпадъци в страната.
През март-април бяха проведени много срещи срещу добива на уран. В социалните мрежи над 20 000 души подписаха петиция за забрана на разработките.
Киргизското правителство забрани добив на уран в началото на юни „в очакване на законодателно урегулиране“. На 31 октомври законът за забраната беше одобрен от парламента.
16.12.2019, 10:59 часа
527 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha