Извънредно! 2 трупа в Козлодуй при инцидент на площадката на ДП РАО

Извънредно! 2 трупа в Козлодуй при инцидент на площадката на ДП РАО

Двама души са загинали и още двама са в тежко състояние след инцидент, случил се около 10 часа днес на площадката на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци, научи агенция BulNews. Други двама строителни работници са в тежко състояние след инцидента.
Двамата загинали са на 63 и на 41-годишна възраст. По първоначална информация те били служители на външна фирма, работила в шахта на площадката на хранилището „Радиана“, когато над главите им се откъснала метална шайба и те починали на място. 
Там се изгражда национално хранилище за ниско- и средноктивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България. Възложител на обекта е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”, а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“. Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията.  
Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г., а от 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката. 
Ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” изказва искрени съболезнования на близките на загиналите.

16.12.2019, 13:59 часа
11214 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha