Бакшишът става задължителен, ако влезе в касовата бележка

Бакшишът става задължителен, ако влезе в касовата бележка НАП да приеме че в България бакшишът е 8% и когато се правят проверки, да се дава право на 8% отклонения в оборота.
Другият вариант за легализирането му е той да влезе в касовата бележка, така както се случва от години в заведенията на Запад.
Това каза пред bTV Ричард Алибегов, председател на асоциацията на заведенията. В момента при проверка в търговски обект, без значение какъв, собственикът се глобява много сериозно за всичко, което е над указаната по касовия апарат наличност. Търговецът се глобява за нещо, за което не е виновен.
Така че най-добре е бакшишът да бъде записан в касовата бележка. В менюто трябва да бъде отразен, както е на Запад. А държавата да каже дали ще се облага, или си отива чисто при работника, настоя Алибегов. Според собственика на заведения тези пари не трябва да се облагат.
Сега оставяш бакшиш, ако искаш, а в същото време законът го забранява - сервитьорът нарушава правилата за касовите наличности в момента, в който го получили. А е нелепо през 21-и век сервитьорът да отделя и крие бакшиша, който е получил, че ако дойде данъчен инспектор, да не глоби заведението, каза още той.
В чужбина почти всички заведения са решили така проблема с бакшиша. Ако НАП приеме, че заради бакшиша може да има фиксирано разминаване в наличностите, ще остане свободата на клиента дали да даде бакшиш, или не. Ако влезе в бележката, той един вид става задължителен. Има си по начин софтуерно да се реши въпросът, ако приходната агенция реши да влиза в бележката, но да си остава за сервитьора, посочи още Алибегов.
18.12.2019, 10:49 часа
401 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha