Последна стачка на "жълтите жилетки" във Франция

Последна стачка на "жълтите жилетки" във Франция

Без сблъсъци и напрежение преминава последният за 2019 година протест на "жълтите жилетки", съобщава РИА Новости. Традиционният съботен митинг на движението на "жълтите жилетки" започна от площад "Биржи" в Париж, предаде БГНЕС.
Според груби оценки на наблюдатели, участниците в протеста са няколкостотин души. Те се събраха по обед на площада и тръгнаха на шествие из града.
Маршрутът на митинга минава през Площада на Републиката до гара Север. Там "жълтите жилетки", както е планирано, ще се присъединят към демонстрацията срещу пенсионната реформа, организирана от синдикатите.
На плакатите и банерите, носени от протестиращите, са написани призиви за безсрочна стачка срещу пенсионната реформа и искания за оставка на френския президент. Подсилените полицейски отряди дежурят на мястото. 
Вече повече от една година движението на "жълтите жилетки" протестира в цяла Франция. От 5 декември се провежда национална стачка срещу обявената от правителството пенсионна реформа, в резултат на която някои категории французи, включително транспортните работници, могат да загубят редица привилегии и специални пенсионни режими. В резултат на стачката в цялата страна за повече от три седмици работата на обществения транспорт - метрото и влаковете,беше значително нарушена. През този период в Париж и други френски градове се проведоха няколко мащабни протеста.
Следващият голям митинг във Франция е насрочен за 9 януари. От 7 януари пък започват интензивни срещи между синдикатите и правителството за пенсионната реформа.

28.12.2019, 14:33 часа
615 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha