Японец раздава милиони, за да разбере дали парите правят хората по-щастливи

Японец раздава милиони, за да разбере дали парите правят хората по-щастливи Японският милиардер Юсаку Маедзава раздава на последователите си в Twitter 9 млн. долара, за да види дали парите ще ги направят по-щастливи. Той определя инициативата си като „социален експеримент“.
Маедзава ще даде по един милион йени (9000 долара) на 1000 свои последователи на случаен принцип измежду хората, които са препредали негово съобщение в Twitter от 1 януари.
Това е сериозен социален експеримент, казва Маедзава, като допълва, че се надява да събуди интерес у учени и икономисти.
Милиардерът, който ще бъде първият частен пътник, летял около луната със SpaceX на Илън Мъск, е известен с големите си покупки на произведения на изкуството и на спортни автомобили, но също така и със склонността си да размишлява по идеи като свят без пари. Той свърза раздаването на парите с идеята за базов доход или теорията за осигуряване на периодични, безусловни плащания на всички граждани, която набра инерция в някои политически кръгове.
Маедзава посочва, че тъй като има парите и свободното време да направи такива плащания, той изпитва нужда да експериментира и да събуди по-голям дебат по темата в Япония.
Дискусията за базовия безусловен доход се породи на фона на нарастващото неравенство в доходите в САЩ, където през последните години някои от най-богатите инвеститори, като съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и инвеститорът Уорън Бъфет обещаха да раздадат по-голяма част от богатството си, припомня Ройтерс.

 
08.01.2020, 16:30 часа
770 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha