РИОСВ: Въздухът във Видин е опасно мръсен

РИОСВ: Въздухът във Видин е опасно мръсен Сравнително замърсен въздух отчетоха днес във Видин. Мъглите, температурните инверсии и безветрието създават условия за натрупване на замърсители в атмосферата. Почти в цялата страна концентрацията на фини прахови частици е над нормите.
Най-замърсен, в цялата страна, е въздухът в Перник. Той е отровен със серен диоксид, а от РИОСВ препоръчват на местните да не излизат от домовете си или от работните помещения. Училищата са инструктирани да преустановят часовете по физическо възпитание на открито.
Само тази сутрин между 05:00 и 08:00 часа автоматичната измервателна станция „Център” в града е отчела четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид, който е 500 мкг/м3/. Най-високо замърсяване е отчетено в 07:00 часа: 999,13 мкг/м3.
Дишането на серния диоксид за кратък период от време може да засегне дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като серният диоксид намалее, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.
Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия-безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към „Топлофикация Перник”.
РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към „Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.
От РИОСВ уточняват, че чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.
Сравнително по-замърсен въздух рано тази сутрин се отчита и в София, Русе, Горна Оряховица и Варна. Вятър ще раздвижи ниските атмосферни слоеве в източната половина на страната в петък, в останалата част на България това ще стане  в началото на новата седмица.
 
15.01.2020, 12:55 часа
569 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha