ГДБОП предупреждава за активна спам атака

ГДБОП предупреждава за активна спам атака "Трябва да предупредя потребителите, че ако са отворили такъв спам мейл, който съдържа прикачен файл, трябва незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма или да преинсталират компютъра, да инсталират лицензирана операционна система, както и лицензиран антивирусен софтуер. Съветвам и да променят абсолютно всички пароли, които използват за различни ресурси в интернет пространството.", каза Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП на брифинг.
В изпратеното съобщение, в случая уж от името на МВР, се съдържа код, който предизвиква компютърът да изтегли „троянски кон“.
По думите на Колев, вече е установена връзка с германската хостинг компания, чийто сървър е бил използван за осъществяване на спам атаката.
„Влезли сме във връзка с тази компания и сме помолили да се прекрати атаката с тяхно съдействие. Такива спам атаки се провеждат от 2016 година. Работим в тясно взаимодействие с всички доставчици на електронни съобщителни услуги, в това число и българските мейл сървъри, така че да предотвратяваме и ликвидираме тези атаки. За съжаление такива атаки са ежедневие. Те са извън територията на страната и има кратък период, в който работят и спам съобщенията за съжаление пристигат до потребителите, което е риск за тяхната киберсигурност“, допълни той.
"Троянски кон“, има за цел да открадне цялото съдържание от компютъра, а именно пароли за достъп до електронни пощи, социални мрежи и интернет банкиране.
По-рано от ГДБОП предупредиха за активна СПАМ атака спрямо гражданите. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: [email protected], наименуван „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.
 
15.01.2020, 15:24 часа
1758 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha