Пушенето през зимата е по-опасно за здравето

Пушенето през зимата е по-опасно за здравето Запалването на цигара в студеното време през зимата със сигурност ще се отрази неблагоприятно върху здравето на тялото. По принцип тютюнопушенето е вредно по всяко време на годината, но се счита, че през зимата най-вече може да навреди. Първо, цигарите съдържат никотин, както и над 4 000 съставки, причиняващи рак. Затова тютюнопушенето води до увеличаване на спазмите в тялото. Това причинява кашлица, замаяност и задух.
Второ, студът и смогът през зимните месеци не повлияват на белите дробове добре, тъй като свиват кръвоносните съдове и мускулите. В допълнение на това, пушенето стеснява белодробните дихателни пътища, което води до задух. Това води до натрупване на отровни вещества в белите дробове, като увеличава риска от белодробни инфекции. Симптомите включват хрипове и кашлица.
Също така през зимата кръвното налягане е сравнително по-високо, отколкото през лятото, което означава, че сърцето работи по-усилено за изпомпването на кръвта. Тютюнопушенето също е виновно за натоварването на сърцето, тъй като причинява още по-голямо напрежение върху него. Това може да доведе до сърдечни състояния, а в най-нежелания вариант - до сърдечен удар. Затова трябва да се знае, че както студът, така и пушенето, увеличават риска от сърдечни заболявания.
Не само пушачите, но и пасивните такива са сериозно застрашени. Факт е, че пасивното пушене става причина за фатален край на 600 000 души всяка година. Защо обаче пасивното пушене през зимата представлява риск за здравето? Защото през този сезон циркулацията на въздуха в къщата е минимална.
Установено е, че вратите и прозорците се държат по-често в затворено състояние през зимата, за да се поддържа топлина, а това може да доведе до повишена концентрация на вредните газове и частици. Нещо повече, хората, които страдат от диабет и са пасивни пушачи, също могат да бъдат предразположени към инфекции и пневмония заради цигарения дим във въздуха.
Както пасивните, така и активните пушачи, са по-склонни към заразяване с настинки, грип и други вирусни инфекции през сезона, отколкото тези, които не са изложени на цигарен дим. Това се дължи на факта, че тютюнопушенето понижава защитните функции на организма.
24.01.2020, 13:55 часа
949 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha