Банките вдигат таксите заради ниските лихви

Банките вдигат таксите заради ниските лихви Банките вдигат таксите, за да се справят с ниските лихви, посочва Българската народна банка в тримесечното си издание „Банките в България“. Нарастването на кредитните обеми частично смекчава ефекта, който понижаването на лихвените проценти по кредитите оказва върху обема на приходите от лихви.
Независимо от това лихвеният марж в банковия сектор се свива, което изправя кредитните институции пред необходимостта да адаптират бизнес моделите си към средата на ниски лихвени равнища, констатира БНБ.
Сред начините, с които банките се опитват да компенсират ниските лихви, е увеличаването на някои такси и комисиони.
Ниската цена на кредитите се отразява положително върху способността на кредитополучателите за обслужване на задълженията, но същевременно създава риск за банките в България за прекомерно увеличаване на задлъжнялостта, предупреждава БНБ.
Понастоящем ниските лихвени равнища и нарастването на доходите стимулират търсенето на кредити, което в съчетание със засилената конкуренция сред банките и повишеното предлагане на заемни ресурси обуславя активизирането на кредитната дейност, особено ясно изразено в сегмента на кредитите за домакинства.
През третото тримесечие на 2019 г. активите на банковата система се увеличиха с 2.9 млрд. лв. (2.7%) и достигнаха 111.5 млрд. лв. Делът в активите на петте най-големи банки бе 60% в края на септември. Дъщерните банки от ЕС държаха 72.7% от активите на банковата система, а местните банки – 21.1%. 
С дял от по 3.0% бяха банките извън ЕС и клоновете на банки от ЕС. Делът на клоновете на банки извън ЕС бе 0.1%. Българите и фирмите дължат на банките 64.6 млрд. лева в края на септември, което е увеличение с 1.4 млрд. лв. спрямо края на юни.
То се дължи на ръст при кредитите за домакинства (с 672 млн. лв.) и на бизнеса – с 580 млн.лв. През третото тримесечие на 2019 г. депозитите в банковата система се увеличиха с 2.7 млрд. лв. (3.0%) до 94.5 млрд. лв.
Нараснаха депозитите на домакинства (с 896 млн. лв., 1.6%), на нефинансови предприятия (с 2.1 млрд. лв., 8.3%) и на кредитни институции (с 383 млн. лв., 7.2%).
24.01.2020, 15:35 часа
987 2
Коментари

Радвайте се

26.01.2020, 18:55 часа
Иде апокалипсиса ! Ще си ядете хартийките-копюри и ще ревете , но животът ще е аут . От такива фекалии ,като вас !

Лакомията ще затрие Света

26.01.2020, 11:25 часа
Това са днешните модерни и официални мутри. Няма не искам, няма недей, а паднеш ли в ръчичките им си загубен на 100% и все им е малко.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha