Омбудсманът иска закриването на Софийския затвор и Керамичната край Враца

Омбудсманът иска закриването на Софийския затвор и Керамичната край Враца Омбудсманът Диана Ковачева настоя да бъдат закрити Централният софийски затвор и затворническото общежитие в Керамичната фабрика във Враца, по време на представянето на годишния доклад за 2019 година на омбудсмана като национален превантивен механизъм.
Причина за искането й са лошите битови условия, фактът, че сградата на Софийския затвор е паметник на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността и останалите сгради да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода.
„Тази препоръка е важна, защото там материално-битовите условия са много лоши, те са пренаселени. Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на практика по този начин се нарушават основни права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух и това, специално за Софийския затвор не може да бъде поправено, защото той е паметник на културата“, посочва мотивите за искането си омбудсманът.
Тя уточни, че там излежават присъдата си близо 2 000 затворника и апелира да се предприемат спешни мерки за преместването им на ново място.
По отношение на арестите и местата за задържане, Ковачева коментира, че те за разлика от някои затвори, които са били ремонтирани със средства по Норвежкия механизъм, продължават да са в много лошо състояние.
„Арестите в Свиленград и Габрово и тези, които са основно към областните дирекции на „Изпълнение на наказанията“ са в лошо състояние. Подобрило се е състоянието на арестите, които са преместени към затворите, които също по Норвежкия механизъм бяха ремонтирани“, уточни омбудсманът.
 
11.02.2020, 14:10 часа
1729 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha