Сърбия и Косово възстановяват железопътната връзка между тях

Сърбия и Косово възстановяват железопътната връзка между тях Сърбия и Косово в петък подписаха споразумение за възобновяване на железопътната връзка между Белград и Прищина като стъпка към нормализиране на техните отношения, предаде ДПА.
Президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи присъстваха на церемонията по подписването, проведена в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.
Двете страни подписаха също меморандум за изграждането на магистрала, свързваща Белград и Прищина.
Договореността идва след споразумението от 20 януари за възобновяване на полетите между двете столици, предава БТА.
Още едно значимо събитие. Първо споразумението за въздушния транспорт, а днес ние подписахме споразумение за железниците и магистралите, написа Тачи в Туитър.
Той окачестви споразуменията като голяма стъпка към постигане на окончателно мирно споразумение.
Вучич заяви, че споразуменията показват движение напред и каза, че "ние чувстваме, че това ще осигури едно по-добро бъдеще и мир в предстоящите десетилетия".
Косово с доминиращо албанско население започна война срещу управлението на Белград през 1998 - 99 г. и обяви независимост през 2008 г. Двете страни продължават да бъдат взаимно враждебни, като Сърбия полага големи усилия да предотврати пълното признаване на Косово. Белград и Прищина започнаха преговори с посредничеството на ЕС, целящи нормализиране на връзките и увеличаване на стабилността във все още размирния регион, но след известен напредък процесът спря. Белград заявява, че няма да реализира пътните споразумения и други предишни договорки, докато Косово продължава да налага наказателни тарифи върху вноса от Сърбия.
Косово въведе мита през ноември 2018 г. като отговор на кампанията на Сърбия срещу приемането на Косово в международни организации. САЩ напоследък се ангажираха по-усилено в нормализирането на отношенията и последните споразумения бяха сключени с посредничеството на американския пратеник Ричард Гренел.
Посолството на САЩ в Берлин нарече "историческо" подписването на декларация за възобновяване на железопътния транспорт между Белград и Прищина, съобщи Танюг. Посланик Ричард Гренел откри Международната конференция по сигурността в Мюнхен с подписване на историческо споразумение за железопътния транспорт и автомобилните пътища между Сърбия и Косово, съобщи посолството на САЩ в Германия в Туитър.
14.02.2020, 16:00 часа
438 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha