Вижте какви са вредите от газираната вода за зъбите ни

Вижте какви са вредите от газираната вода за зъбите ни Хидратацията на организма е от изключителна важност за физиологичните процеси в организма - регулация на телесната температура, транспорта на хранителни вещества, функционирането на органите и системите в тялото.
Водата безспорно има особено значение за организма, но далеч не е най-вкусната и приятна напитка. 
Газираната вода представлява обогатена с въглероден диоксид вода. Това води до производство на въглеродна киселина, която поддържа рН на водата между 3 и 4. Приятното усещане в устата след прием на газирана вода се дължи на въглеродната киселина. Тя химически активира рецепторите за болка по езика и това предизвиква желание за още и още газирана вода. Тук идва проблемът с прекалената консумация на газирана вода и като цяло на газирани напитки. Защото газираните напитки могат да навредят на емайла на зъбите.
Външният слой на зъбите е съставен от емайл и той е най-твърдата тъкан в човешкото тяло. Той е изграден от минерали наречени хидроксиапатитни кристали, които съдържат калций и фосфати. Слюнката съдържа както вода, така и калций и фосфати.
Нормално, се наблюдава баланс между минералите в слюнката и в зъбите. Устната кухина и слюнката нормално имат рН между 6 и 7, но когато падне под 5,5, калцият и фосфатите намаляват в слюнката и в зъбите. Това може да се случи при прием на газирани храни и напитки, както и при консумация на захарни такива.

Вредно за зъбите?
Деминерализацията, която се случва при прием на газирани и захарни храни и напитки, води до образуване на малки пори в емайла на зъбите. Порите са микроскопични и не могат да бъдат видими с просто око. Те могат да бъдат запълнени отново с минерали, при употреба на флуорни пасти за зъби, например. Това е един от механизмите на флуора за защита на зъбите. Но когато се достигне критично ниво на загуба на минерали от зъбите, тогава порите не могат отново да бъдат запълнени. 
Колкото по-чест е приемът на газирани напитки, толкова по-дълго ще се наблюдава процес на деминерализация в устната кухина, толкова повече минерали от емайла ще се разтварят. Тези процеси водят до износване на зъбите или образуване на ерозии по тях. 
Затова, чистата вода е много по-полезна и безвредна от газираната такава. Освен това рН на чистата вода е около 7, докато на газираната-3-4. 

Чистата вода
Трябва да се отбележи, че газираната вода не води до потискане на апетита. Независимо от множеството твърдения за обратното, за момента няма научни доказателства, че газираната вода води до чувство за ситост и напълненост на стомаха. Да, газираната вода ще „надуе“ стомаха, но няма да престои там по-дълго от чистата вода. 
Водата е полезна и евтина напитка за утоляване на жаждата по всяко време на денонощието. Няма калории, евтина е и не съдържа захари, които да навредят на зъбите. За разлика от повечето сокове, газирани, енергийни и млечни напитки.
Разбира се, ако заместите захарните напитки с газирана вода ще е добро начало към правилния път. Захарните напитки съдържат приблизително 25% захар от дневната нужда на един възрастен човек и увеличават киселинността в устната кухина. Повечето газирани води не съдържат добавена захар, но има и такива със захар, така че четете етикета.
Газираната вода може да утоли жаждата и да задоволи вкуса, стига да не се прекалява с консумацията й. Най-добрата и полезна напитка е чистата вода. Тя няма да навреди на здравето на зъбите.
18.02.2020, 16:30 часа
2359 1
Коментари

Kiro Alliev

18.02.2020, 20:04 часа
Най-добрата напитка е рикията,известна и като каменярка,скоросмъртница и други нежни имена.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha