Над 1000 стопани от Видинско са обезщетени заради Африканската чума по свинете

Над 1000 стопани от Видинско са обезщетени заради Африканската чума по свинете Над 1000 стопани от област Видин са получили парично обезщетение, защото са ликвидирали домашните си прасета заради опасността от разпространение на Африканска чума по свинете.
"За миналата година при домашни прасета имаме два случая - в квартал "Нов път" и в село Новоселци. След това започна принудително клане в 20-километровата зона. Тези, които изпълниха това решение на Централния епизоотичен съвет, бяха обезщетени по 300 лева. 1064 човека са получили обезщетение. Срещу останалите, които не са изпълнили това задължение, предприехме мерки- има издадени актове, имаме и унищожаване на свине, които са били укрити. Най-фрапиращите случаи бяха във Винарово, където бяха 9 свине по над 200 килограма угоени, а в другия обект- 8 свине, пак скрити. Дадени са и на Прокуратурата заради отправени заплахи към екипа, който работеше там", обясни д-р Валери Велков началник на отдел в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.
Случай на изведени неправомерно, заради мерките по ликвидиране на Африканската чума, и след това върнати обратно над 60 свине е констатиран и във видинския квартал "Нов път".
Заболяването порази и промишлена свинеферма в Новоселци. Там бяха умъртвени над 4000 животни. Близо 1/3 от сектора в България вече е унищожен заради Африканската чума по свинете, обясни още д-р Велков.
20.02.2020, 09:05 часа
406 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha