Глоби и за лекаря, и за работника с фалшив болничен, иска бизнесът

Глоби и за лекаря, и за работника с фалшив болничен, иска бизнесът Да има реални санкции за злоупотребяващите с болнични, като глобите да бъдат както за лекарите, които ги издават, така и за тези, които ги ползват. За това ще настояват работодателите на предстоящия Тристранен съвет следващата седмица.
Председателят на АИКБ Васил Валев обясни, че на срещата със синдикатите и властта ще се обсъждат мерки срещу злоупотребите с болнични. Бизнесът обаче ще внесе и допълни материали, с които отново ще сложат на масата важните за тях мерки.
„Мерките са свързани с електронизация на процеса, предприятията трябва да научават, когато се издава болничният лист, а не 3 дена по-късно. При установени злоупотреби трябва да има санкции. Не може да се брои за санкция само това, че няма да се изплати болничният. Това е все едно да бъде заловен някой, че краде в магазина, и единствената санкция да бъде откраднатото да се върне. Трябва да има глоби, административни санкции - както за този, който издава, така и за този, който го подтиква към това нарушение“, обясни Васил Велев.
„Настояваме да се вслушаме в предложенията на БЛС и на службите по трудова медицина, които са резонни и биха довели до ограничаване на тези кражби. Това са злоупотреби, които ограбват труда на колегите за първите три дни и които източват обществените фондове, влошават работния график, ограничават ръста на икономиката“, изброи той.
Велев посочи още, че бизнесът не се отказва от искането си да се върне старият ред и изплащането на втория и третия ден от болничните към НОИ.
21.02.2020, 13:10 часа
270 1
Коментари

Аз пък Настоявам

29.02.2020, 18:25 часа
Аз пък настоявам, когато ИТ - установи нарушения от работодател към работник, глобата да е минимум-30 хиляди без право на обжалване и отнемане на лиценза за 5 години, + възстановяване на щетите на работника заедно със лихвите
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha